Antena 3 CNN Economic Biz News Business Se desfiinţează AVAS. Numeroşi angajaţi îşi pierd locul de muncă

Se desfiinţează AVAS. Numeroşi angajaţi îşi pierd locul de muncă

Se desfiinţează AVAS. Numeroşi angajaţi îşi pierd locul de muncă
Sursa foto: avas
08 Ian 2010   •   16:01

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Sta­tului va fi desfiinţată, iar societăţile la care statul mai deţine pachete de acţiuni vor trece în subordinea lui Adriean Videanu, ministrul Economiei. În urma transferului, vor avea loc disponibilizări masive în rândul angajaţilor AVAS, potrivit unor surse guvernamentale citate de Jurnalul Naţional. În pre­zent, AVAS are doar 420 de angajaţi, la începutul anului trecut numărul acestora fiind redus cu 25%.

La început, AVAS a funcţionat sub denumirea de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) şi se ocupa de recuperarea creanţelor bancare rezultate în urma falimentului Bancorex, BCR şi Băncii Agricole. Apoi, activitatea a fost extinsă la recuperarea creanţelor pe care statul le avea la mai multe societăţi. AVAS urma să se ocupe şi de privatizarea ultimelor companii sau active ale statului.

În urmă cu patru ani, mai multe societăţi din subordinea Ministerului Economiei au fost transferate împreună cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) la AVAS.

Ordonanţa de trecere a companiilor a declanşat un scandal mediatic, iar în final ministerul, în frunte cu Varujan Vosganian, a rămas cu Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, Transgaz, Romgaz şi societăţile miniere Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

Astfel, la AVAS au ajuns cele trei complexuri energetice (Turceni, Rovinari şi Craiova), Conpet, Oil Terminal, Electrica, acţiunile la Distrigazurile privatizate, de la Petrom şi de la companii din industrie, precum Avioane Craiova, Oltchim şi Romaero.
La sfârşitul lui 2008, de îndată ce a fost constituit Guvernul PD-L-PSD, OPSPI a trecut de la AVAS înapoi la Ministerul Economiei, sub conducerea lui Adriean Videanu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: loc de munca AVAS disponibilizari
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close