Antena 3 CNN Economic Biz News Business Şeful Gazprom prevede că preţul petrolului va depăşi curând 250 de dolari pe baril

Şeful Gazprom prevede că preţul petrolului va depăşi curând 250 de dolari pe baril

Şeful Gazprom prevede că preţul petrolului va depăşi curând 250 de dolari pe baril
04 Iul 2008   •   10:48

Preţul petrolului va depăşi, în curând, pragul de 250 de dolari pe baril, în timp ce preţul gazelor naturale vândute de Gazprom în Europa Occidentală ar putea ajunge la sfârşitul anului la 500 de dolari pentru mia de metri cubi. Previziunile îngrijorătoare au fost făcute chiar de şeful Gazprom, Alexei Miller. În paralel, specialiştii din ţara noastră atrag atenţia că rezervele sigure de gaze ale României mai ajung doar până în 2020, după care România va fi nevoită să cumpere din ce în ce mai mult de afară, evident la preţuri în continuă creştere.


?Trăim o perioadă caracterizată de transformări structurale în piaţa energetică, care se vor concretiza în preţuri schimbate radical?, a atras atenţia directorul general al Gazprom, Alexei Miller, unul dintre cei mai influenţi oameni din piaţa energetică globală. Declaraţia-şoc vine pe fondul temerilor tot mai accentuate faţă de o recesiune economică în cele mai puternice economii occidentale.

Problema afectează în mod direct şi ţara noastră, mai ales că rezervele naţionale scad într-un ritm alarmant. Specialiştii sunt de părere că rezervele sigure de gaze ale României mai ajung doar pentru 12 ani şi jumătate, dacă se păstrează ritmul actual de producţie. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, rezervele dovedite sunt de 150 de miliarde de metri cubi, în timp ce producţia anuală este undeva în jurul a 12 miliarde de metri cubi. În prezent gazul extras din ţară asigură 60-70% din consumul intern, restul fiind importat de la ruşi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
NATO scoate armele nucleare din depozite și le pune în stare de prealertă
x close