Antena 3 CNN Economic Biz News Business Şeicul din Abu Dhabi investeşte 280 milioane dolari în Virgin Galactic, pentru turism spaţial

Şeicul din Abu Dhabi investeşte 280 milioane dolari în Virgin Galactic, pentru turism spaţial

Şeicul din Abu Dhabi investeşte 280 milioane dolari în Virgin Galactic, pentru turism spaţial
Sursa foto: Mansour bin Zayed al-Nahyan
29 Iul 2009   •   13:01

Şeicul Mansour bin Zayed al-Nahyan, din Abu Dhabi, care deţine şi Manchester City Football Club şi a făcut circa 1,5 miliarde de dolari după ce a investit în acţiuni Barclays în timpul crizei bancare, s-a întors acum spre călătoriile spaţiale şi a cumpărat 32 procente din Virgin Galactic, companie deţinută de Sir Richard Branson. Pentru pachetul de acţiuni a plătit 280 milioane de dolari.
Acordul evaluează Virgin Galactic la 900 milioane dolari, în pofida faptului că încă nu a demarat operaţiunile comerciale.
Achiziţia se presupune că se datorează în mare mare relaţiei personale bune dintre şeic şi Sir Richard şi a fost făcută prin intermediul fondului Aabar Investments.


Aabar va obţine drepturi regionale exclusive pentru a găzdui zboruri de cercetare şi turism ale Virgin Galactic şi urmează a construi facilităţi pentru aeroporturi spaţiale în Abu Dhabi.
De asemenea, a angajat 100 milioane de dolari pentru finanţarea lansării de sateliţi.
Anunţul a venit în momentul în care Sir Richard a prezentat aşa numita navă-mamă, WhiteKnightTwo, cu care ar urma să desfăşoare activităţi de turism spaţial.

Virgin a investit peste 100 milioane de dolari în Virgin Galactic, de la formarea companiei, în 2004, şi se aşteaptă ca nava ce va transporta turişti în spaţiu, SpaceShipTwo, să înceapă testele în acest an.

Aabar ar urma să finanţeze afacerea până la începutul operaţiunilor comerciale, pentru care nu a fost stabilită încă o dată.

Aproximativ 300 persoane printre care Stephen Hawking dar şi pilotul de Formula 1 Rubens Barrichello au plătit în avans circa 40 de milioane de dolari pentru a-şi face rezervare la unul din zborurile iniţiale.
În acest an, Aabar a achiziţionat 9.1 procente din Daimler, fabricantul Mercedes-Benz, pentru 1.95 miliarde euro, şi o cotă din Tesla, companie californiană ce produce maşini electrice.

Aabar este controlată de International Petroleum Investment Company, deţinută în totalitate de guvernul din Abu Dhabi şi prezidată de şeicul Mansour.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Abu Dhabi
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close