Antena 3 CNN Economic Biz News Business Shell pariază pe etanol: afacere de 21 miliarde dolari

Shell pariază pe etanol: afacere de 21 miliarde dolari

Shell pariază pe etanol: afacere de 21 miliarde dolari
Sursa foto: petrol pompa
02 Feb 2010   •   10:47

Royal Dutch Shell Plc intenţionează să facă cel mai mare pas al unei companii petroliere spre biocombustibil, după un acord cu compania Cosan din Brazilia pentru a crea un joint venture pe etanol în valoare de 21 miliarde dolari pe an.

Compania, care va fi al treilea distribuitor de combustibil din cea mai mare ţară din America latină, marchează intrarea Shell în producţia de etanol şi subliniază că acest combustibil bo reprezintă o alternativă la benzină.
De asemenea, vine după un pas al companiei britanice BP Plc, care în 2008 a achiziţionat o cotă din proiectul de biocombustibil brazilian şi a prezentat un plan de investiţii de un miliar dolari.
Acţiunile Cosan au urcat 10,7 procente luni la Sao Paulo după anunţarea acordului. Iar Shell a urcat 1,1 la sută la Londra.
Compania mixtă 50-50 la sută, cu aproape 4500 de staţii în ţară, va poziţiona mai bine Cosan şi Shell pentru a concura cu principalii jucători pe piaţă: Petrobras şi Ipiranga, parte a Grupo Ultra.
Acordul cere ca societate Cosan să transfere spre societatea mixtă toate unităţile sale de zahăr, etanol şi distribuire a combustibilului sau de generare a electricităţii, cu active în valoare de 4.93 miliarde dolari şi datorii de 2.52 miliarde dolari.

Shell va contribui cu afaceri de retail al combustibilului şi din distribuţia pentru aviaţie, în valoare de 3 miliarde dolar şi va inhect 1,63 miliarde dolari în companie în următorii doi ani. În total, valoarea noii societăţi va ajunge la 12 miliarde dolari
Cosan a intrat în distribuţia de combustibil în 2008 când a cumpărat lanţul de staţii al Exxon Mobil Corp- Esso pentru circa un miliard dolari.
Cele două companii speră să dubleze producţia de etanol până la cinci miliarde de litri pe an, de la 2 miliarde acum.
Noua entitate va avea vânzări de circa 21 miliarde dolari pe an.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close