Antena 3 CNN Economic Biz News Business Sindicaliştii germani: Nokia ar putea să dea România pe Republica Moldova

Sindicaliştii germani: Nokia ar putea să dea România pe Republica Moldova

Sindicaliştii germani: Nokia ar putea să dea România pe Republica Moldova
31 Ian 2008   •   17:20

Nokia şi Federaţia Europeană a Metalurgiştilor au căzut de acord să lase o comisie de avocaţi să decidă asupra planului companiei finlandeze de a închide o fabrică din Germania. Închiderea fabricii din Bochum şi mutarea ei în România a provocat un val de proteste. 2.300 de oameni din oraşul Bochum urmează să rămână şomeri. Lideri sindicali ai Federaţiei Europene a Metalurgiştilor au anunţat, la Bruxelles, că nu vor declanşa deocamdată proteste de stradă. Sindicaliştii speră să se ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Nokia.

Conducerea companiei a anunţat că va lua o decizie finală în cazul fabricii din Bochum la 28 februarie. Între timp, Peter Scherrer, secretarul general al Federaţiei Metalurgiştilor a negat că ar fi declarat că Nokia îşi va pierde din prestigiu, dacă ar investi în România. "Nu aş spune niciodată aşa ceva. Adică ar fi complet deplasat să spun că Nokia şi-ar ştirbi reputaţia dacă ar investi în România. Nu aş spune niciodată aşa ceva. Din contră, noi, ca Federaţie Europeană a Metalurgiştilor, am spus întotdeauna că acele zone din Europa care nu sunt la fel de bine dezvoltate ca altele ar trebui ajutate să crească, ar trebui să le ajutăm să evolueze. "

Totuşi, secretarul general al Federaţiei Metalurgiştilor avertizează că muncitorii de la Jucu, unde se va deschide fabrica Nokia, ar putea fi puşi oricând în situaţia celor 2.300 de muncitori din oraşul Bochum care îşi vor pierde locurile de muncă. "Nokia merge în România pentru forţă de muncă mai ieftină. Dar, în acelaşi timp, este o chestiune de timp până când conducerea Nokia va compara România cu Moldova, să spunem. Cu alte ţări vecine, cu Ucraina sau alte locuri unde există forţă de muncă ieftină", a declarat Peter Scherrer.

Un purtător de cuvânt al Nokia a precizat că cele două părţi au cerut o opinie din partea unei comisii de avocaţi. Aceştia urmează să stabilească dacă Nokia a respectat legislaţia europeană, în acest caz.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close