Antena 3 CNN Economic Biz News Business Sindicatele i-au prezentat lui Băsescu solicitările lor

Sindicatele i-au prezentat lui Băsescu solicitările lor

Sindicatele i-au prezentat lui Băsescu solicitările lor
28 Dec 2007   •   09:21

Liderii celor patru mari confederaţii sindicale s-au întâlnit vineri cu preşedintele Traian Băsescu, pentru a-i cere să nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008 în forma aprobată de Parlament, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa. Confederaţiile i-au trimis în urmă cu o săptămână o scrisoare deschisă şefului statului, în care îi solocitau să retrimită Legea bugetului de stat în Parlament, pentru că nu s-a ţinut cont de amendamentele lor.

Semnatarii scrisorii, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, avertizează că proiectul legii bugetului de stat pentru 2008, în forma în care a fost adoptat, va va avea ca efect o politică "profund antisocială, cu efecte dramatice pe termen mediu şi lung".

Din acest motiv se doreşte modificarea legii bugetului. Dacă nici preşedintele Băsescu nu va ţine cont de solicitarea lor, confederaţiile urmează să pornească o campanie de şase luni, în care să convingă populaţia să nu mai voteze formaţiunile politice care au iniţiat şi susţinut adoptarea bugetului de stat, "partide interesate doar de afacerile proprii".

Sindicatele au avut amendamente referitoare la contribuţiile angajatorilor la fondul de risc pentru accidente şi boli profesionale, care de la 0,4 la sută s-au redus la 0,04 procente, ceea ce face ca sistemul să nu mai poată funcţiona, cele referitoare la contribuţiile pentru sănătate, care s-au redus de la 6,5 la 5,5 la sută.

Anterior solicitării adresate preşedintelui, cereri ca amendamentele sindicatelor să fie incluse în textul documentului au fost trimise parlamentarilor şi premierului, căruia i se atrăgea atenţia în special asupra riscurilor severe ale unei dereglementări a politicii sociale şi mai ales la cel al transferării "în spatele" lucrătorilor a costurilor protecţiei sociale care în mod normal ar trebui să fie în grija statului şi a angajatorilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close