Antena 3 CNN Economic Biz News Business Sistemul financiar românesc va fi evaluat de FMI şi Banca Mondială

Sistemul financiar românesc va fi evaluat de FMI şi Banca Mondială

Sistemul financiar românesc va fi evaluat de FMI şi Banca Mondială
01 Noi 2008   •   13:31

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale va veni România, în perioda 3 -14 noiembrie. Potrivit unui comunicat al FMI, delegaţia va evalua sistemul financiar din ţara noastră, la cerea autorităţilor române. Oficialii de la Bucureşti au cerut această misiune cu mult timp în urmă, iar perioada vizitei a fost stabilită de anul trecut, precizează documentul.
Această misiune a fost de fapt cerută de către autorităţile române cu mult timp în urmă. Până şi perioda în care ar trebui să vină la Bucureşti oficialii europeni a fost stabilită încă de anul trecut. Fondul Monetar Internaţional a evaluat, deja, împreună cu autorităţile de la Bucureşti, efectele crizei globale asupra economiei noastre. Experţii susţin că problemele economiilor dezvoltate vor afecta puternic şi pieţele emergente, deci şi România. Trebuie să avem însă politici fiscale şi salariale solide pentru a fi cât mai puţin afectaţi.
Totodată, FMI a precizat că nu a avut discuţii cu România privind acordarea unui sprijin financiar, deşi păstrează dialogul strâns cu oficialii de la Bucureşti. Mai mult, consideră că scăderea ratingului de către Standard and Poor's va reduce şi mai mult încrederea investitorilor. Reprezentanţii BNR au declarat că România nu are nevoie, potrivit calculelor Băncii Naţionale, de un împrumut de la FMI, şi nu există probleme de finanţare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în prima săptămână a lunii octombrie, că nu există semnale privind vreo problemă în sistemul financiar românesc. Sistem reprezentat în proporţie de 90% de sistemul bancar. Ultima vizită în România a experţilor FMI a avut loc la sfârşitul lunii septembrie 2007.
Acordul stand-by dintre FMI şi România a încetat în 2006, dar relaţia a continuat prin colaborări curente cu experţii instituţiei. Ultima vizită, în România, a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional a avut loc în toamna anului trecut, când au avut loc mai multe consultări. FMI şi Banca Mondială au mai realizat o astfel de evaluare în anul 2003.
Antena 3

×
Subiecte în articol: banca mondiala
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close