Antena 3 CNN Economic Biz News Business Spania, Finlanda, Portugalia şi Grecia, state europene care au majorat TVA

Spania, Finlanda, Portugalia şi Grecia, state europene care au majorat TVA

Spania, Finlanda, Portugalia şi Grecia, state europene care au majorat TVA
28 Iun 2010   •   17:59

Guvernul Boc a decis majorarea taxei pe valoare adăugată de la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, cea mai mare cotaţie a TVA pe care a resimţit-o România din 1993 până în prezent, scrie Capital. Drastică sau nu, de măsura privind creşterea TVA s-au lovit şi alte state europene precum Spania, Finlanda, Grecia şi Portugalia.

Grecia şi-a majorat TVA-ul în încercarea de reducere a deficitului bugetar impusă de Fondul Monetar Internaţional de la care statul elen s-a împrumutat de 110 miliarde de euro de la Fond. În prezent, deficitul Greciei este cel mai mare la ora actuală . TVA-ul în Grecia este, în prezent, de 11%.

Nici Spania şi Portugalia nu au ocolit majorarea taxei pe valoare adăugată. Având un deficit de 11.2% din PIB, Spania a apelat la creşterea TVA de la 16 la 18%, în condiţiile în care rata şomajului este ridicată, de 20%.

Spania şi-a limitat cheltuielile publice pe 2011 la 122,256 miliarde euro, în scădere cu 7,7 procentefaţă de anul 2010.

Spania şi Portugalia au majorat şi cotele reduse ale TVA cu 1%. Portugalia va avea o cotă de TVA de 21%, în creştere cu doar 1%, deşi nu se încadrează în termenii Uniunii Europene din punct de vedere al deficitului şi al datoriei.

De majorarea TVA a avut parte şi Finlanda, cu toate că indicatorii macroeconomici nu au avut o evoluţie îngrijorătoare. Datoria publică a atins 44%, iar deficitul doar 2.2% din PIB. Însă PIB-ul Finlandei a scăzut considerabil în 2009, deci statul s-a văzut nevoit să majoreze TVA de la 22 la 23%. Potrivit Uniunii Europene, inflaţia va creşte astfel cu 0.4%.

Finlanda a crescut TVA pentru a compensa scăderea încasărilor bugetare din taxe din cauza îmătrânirii populaţiei.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Spania Portugalia
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close