Antena 3 CNN Economic Biz News Business Speculanţii străini dau peste cap economia! Euro se apropie de 4 lei, BNR se ţine deoparte

Speculanţii străini dau peste cap economia! Euro se apropie de 4 lei, BNR se ţine deoparte

Speculanţii străini dau peste cap economia! Euro se apropie de 4 lei, BNR se ţine deoparte
03 Oct 2008   •   11:01

Record pe anul 2008: Euro a atins vineri un curs de referinţă de 3,8720 lei, iar pe piaţa interbancară s-a tranzacţionat chiar şi cu 3,91 lei. Traderii de la Bucureşti dau ca sigură cotaţia de 4 lei pentru un euro dacă banca centrală nu intervine în economie, informează Financiarul. BNR ar trebui să vândă euro pe piaţă pentru ca balanţa să se echilibreze. În prezent pe piaţa românească există o cantitate mult prea mică de monedă europeană, în raport cu moneda naţională. Dealerii compară situaţia de joi cu cea din ianuarie şi pun deprecierea leului pe seama lăcomiei de valută a investitorilor locali şi străini. Singura capabilă să regleze economia este banca centrală, care ar urma să arunce pe piaţă o cantitate mare de euro.
O altă ipoteză ar urma să dea peste cap economia. Cum BNR se asigură ca băncile să aibă lichiditate, de această situaţie ar putea profita băncile străine care ar putea cumpăra euro, în cantităţi mari, cu împrumuturi în lei de la instituţiile bancare româneşti.Dacă banca străină intră în colaps, la fel se va întâmpla cu banca din România, care i-a acordat împrumutul. Deşi băncile româneşti ar putea refuza să acorde împrumuturi în lei băncilor străine, problema nu se încheie aici, pentru că respectiva bancă de peste hotare ar putea acţiona printr-o filială din ţară.
Leul a atins, joi, o depreciere record pe ultimele şase luni, iar cursul euro pe piaţa interbancară a depăşit 3,8 lei, nivel atins în ianuarie 2005, când Banca Naţională a intervenit. Cotatia oficială de joi a fost de 3,7603 lei pentru un euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: curs valutar deprecierea leului
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close