Antena 3 Economic Biz News Business Statele din CSI merg spre un spaţiu economic unic, după modelul UE

Statele din CSI merg spre un spaţiu economic unic, după modelul UE

20 Mai 2010   •   19:24
Statele din CSI merg spre un spaţiu economic unic, după modelul UE csi

Ţările din Comunitatea Statelor Independete ar trebui să creeze un spaţiu economic unic, precum Uniunea Europeană, crede consilierul prezidenţial rus pe domeniul juridic.
"Suntem interesaţi ca ţările CSI să fie într-un gen de economie largă," arăta Veniamin Iakovlev, care adăuga că nu este necesară o uniune politică.
El sublinia că este esenţial să se unească în spatele unei economii mari.
CSI este o asociaţie ce include ţări fost-sovietice: Azerbaidjan, Armenia, Belorusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina.
"În cadrul Uniunii Sovietice, aveam o economie mare, una din cele mai largi din lume. Acum nu mai avem un asemenea spaţiu economic, ne-am divizat în graniţe naţionale", amintea consilierul.
El aprecia că un spaţiu economic unic este esenţial deoarece "nimeni nu va salva sau ajuta" ţările CSI. El a mai adăugat că CSI ar putea folosi experienţa UE.
Iakovlev sublinia că economiile mari au putut suporta criza financiară globală mai bine.
Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de externe, Kostantin Hrişcenko, declara că Ucraina nu are intenţia de se alătura unei uniuni vamale create de Rusia, Belorusia şi Kazahstan, dar sprijină ideea comerţului liber între fostele republici sovietice adăugând că accederea Ucrainei la propusa Uniune Vamală ar fi contra angajamentului Ucrainei ca membru al OMC.
În ianuarie 2009, Rusia, Belorusia şi Kazahstan au accetat să creeze un spaţiu economic unic de la 1 ianuarie 2012.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close