Antena 3 CNN Economic Biz News Business Statul a pierdut pachetul majoritar de acţiuni la Lignitul Oltenia

Statul a pierdut pachetul majoritar de acţiuni la Lignitul Oltenia

Statul a pierdut pachetul majoritar de acţiuni la Lignitul Oltenia
13 Dec 2007   •   20:43

Statul a pierdut pachetul majoritar de acţiuni a Societăţii Naţionale Lignitul Oltenia în favoarea unei firme de lichidare. 65% din capital este deţinut de o societate privată, BNP Consult, din Craiova. Statul român nu mai are nici o putere de decizie. Toate hotărârile legate de schimbarea conducerii sau privind contractele comerciale vor fi luate de societatea privată. S-a ajuns la această situaţie după ce datoriile companiei de stat au fost transformate în acţiuni de către BNP Consult.

Aceasta a trecut a cerut Ministerul Economiei şi Finanţelor să-şi răscumpere acţiunile. Riviera Group din Brazilia este deocamdată sponsor al echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu, patronată chiar de Marin Condescu. Sigur, oricine se poate întreba cum a ajuns o firmă de turism tocmai din Brazilia să îşi facă reclamă într-un orăşel de mărime medie cum este Târgu Jiu.

De multe ori problema firmelor din America de Sud nu o reprezintă banii, ci provenienţa lor şi chiar au fost cazuri în care unele bănci din România au refuzat transferul anumitor sume, tocmai din raţiuni de provenienţă şi scop. Liderului minerilor, Marin Condescu are o atitudine cel puţin ciudată, pentru că, în luna mai a acestui an, el şi-a mobilizat oamenii declanşând greva generală, ca să blocheze privatizarea.


Iniţial Condescu a încercat să convingă minerii că informaţia conform căreia statul a pierdut controlul asupra SNLO este una falsă. De fapt, firma de lichidare ce controlează acum pachetul majoritar de acţiuni la SNLO a trecut deja la executarea hotărârii şi a cerut Ministerului Economiei şi Finanţelor să-şi răscumpere acţiunile.

Falimentul care a produs acest mecanism a fost declanşat de o firmă de construcţii care a construit vile în cartierul Primăverii din Târgu Jiu pentru mai marii din minerit.

Antena 3

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close