Antena 3 CNN Economic Biz News Business Stiglitz, laureat al premiului Nobel: Euro ar putea fi desfiinţat dacă Europa nu îşi rezolvă problemele

Stiglitz, laureat al premiului Nobel: Euro ar putea fi desfiinţat dacă Europa nu îşi rezolvă problemele

Stiglitz, laureat al premiului Nobel: Euro ar putea fi desfiinţat dacă Europa nu îşi rezolvă problemele
Sursa foto: grecia
04 Mai 2010   •   20:03

Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu îşi rezolvă problemele instituţionale fundamentale, aduse în prim plan de criza din Grecia, spune Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, citat de AFP.

Pachetul financiar pus la dispoziţie de Uniunea Europeană şi FMI pentru Grecia, împreună cu măsuri de austeritate foarte severe, nu a speriat speculatorii pentru investiţii care mizează pe deprecierea monedei europene, spune Stiglitz la postul BBC Radio 4.

"Condiţiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (a afirmat economistul în urma unei confuzii cu Grecia) şi sunt contraproductive pentru a împiedica extinderea problemelor", e de părere Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York.

Analiştii cred că Spania este următorul stat din zona euro care va fi la fel de lovit ca Grecia.

"Când vedem cât de greu a fost pentru Europa să adopte o poziţie comună pentru a ajuta o ţară mică, realizăm că dacă ar fi vorba de un stat cu probleme mai mari, ar fi şi mai greu pentru europeni să ajungă la o înţelegere", a mai spus economistul.

Grecia urmează să fie ajutată cu 110 miliarde de euro pentru a se reduce presiunile speculatorilor.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: euro Spania
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close