Antena 3 CNN Economic Biz News Business Străini din UE caută de muncă în România

Străini din UE caută de muncă în România

Străini din UE caută de muncă în România
28 Oct 2008   •   08:09

Dacă fenomenul emigrării masive a forţei de muncă române spre Occident cunoaşte cote masive, în acelaşi timp se produce şi un fenomen invers, deşi de intensitate mai mică. De la intrarea României în UE, câţiva occidentali au apelat la Forţele de Muncă din Constanţa, căutând de lucru. Fie că munceau sau erau şomeri în ţara lor, străinii au contactat Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Constanţa, prin e-mail, telefon sau chiar în persoană, cerând informaţii despre viaţa, piaţa muncii şi condiţiile de muncă din oraşul-port la Marea Neagră, scrie ?Gândul?. Astfel, un inginer navalist norvegian a dorit să-şi schimbe serviciul şi să vină la un şantier naval din Constanţa, dacă i-ar fi oferit condiţii mai bune. Un avocat francez rămas fără clienţi s-a arătat dispus să muncească şi ca agent imobiliar. Un italian şi un spaniol ar fi vrut să se angajeze în turism, la recepţiile unor hoteluri, iar un finanţist spaniol care lucrase în domeniul bancar îşi dorea un post în asigurări.
Doar finanţistul spaniol a rămas în Constanţa să mai tatoneze terenul. Restul s-au lăsat păgubaşi, descurajaţi de necunoaşterea limbii şi lămuriţi că raportul venituri-cheltuieli este mai avantajos în ţara lor. De cealaltă parte, 620 constănţeni au cerut joburi în străinătate prin AJOFM, din 2007 până la ora actuală.
Iar plecarea masivă are un avantaj care se vede în statisticile Guvernului- rata de şomaj scade simţitor. Astfel se face că judeţul Constanţa a ajuns la un minim de 1,8% în luna septembrie, în condiţiile în care rata şomajului era de 9% în septembrie1999.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: forta de munca imigranti
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close