Antena 3 CNN Economic Biz News Business SUA: Companiile farmaceutice, somate să explice preţurile mari

SUA: Companiile farmaceutice, somate să explice preţurile mari

SUA: Companiile farmaceutice, somate să explice preţurile mari
Sursa foto: medicamente
19 Mar 2010   •   16:13

Un senator democrat american a cerut principalilor producători de medicamente să explice de ce preţurile pentru medicamentele prescrise în SUA sunt mai mari decât din alte state dezvoltate.
Senatorul Herb Kohl, preşedinte al unei comisii parlamentare, a trimis o scrisoare către AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Novartis, Pfizer, şi Sanofi-Aventis.
Kohl arăta că americanii plătesc în medie dublul sumei plătite de persoane în alte state industrializate.

"Deşi cred cu tărie că nivelul de calitate al medicamentului nu trebuie sacrificat pentru cost, marile discrepanţe în costul unor medicamente identice nu poate fi explicat prin diferenţele de producţie," scrie Kohl .
De altfel, unii democraţi americani au atacat companiile farmaceutice pe fondul pregătirii din congres pentru un vot crucial în privinţa reformei complete a sistemului sanitar american.
Industria farmaceutică a promis să plătească 80 miliarde dolari în 10 ani prin reducere preţului şi alte concesii menite a ajuta la finanţarea unei acoperiri mai mari a asigurărilor, ca parte a reformei complete medicale analizată de Congres.
Unii parlamentari au criticat suma ca fiind un preţ mic de plătit pentru o industrie de 315 miliarde de dolari pe an, care este pe cale de a primi zeci de milioane de noi clienţi dacă acoperirea de asigurare se extinde.

Eli Lilly, ca răspuns la scrisoarea lui Kohl,susţine că preţurile la medicamente sunt mai mici în alte state din diferite motive, printre care valoarea valutei, dinamica pieţei sau controlul guvernamental al preţului.
SUA ?se bazează pe competiţie în loc de control impus de guvern al preţului ce constrânge costurile, iar pacienţii americani au cel mai mare acces la cele mai noi medicamente," arăta reprezentantul Lilly, Ed Sagebiel .
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: medicamente Congresul american
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close