Antena 3 CNN Economic Biz News Business SUA vrea să pedepsească companiile petroliere: creştere de 1% a taxei

SUA vrea să pedepsească companiile petroliere: creştere de 1% a taxei

SUA vrea să pedepsească companiile petroliere: creştere de 1% a taxei
Sursa foto: companii petroliere
14 Mai 2010   •   22:58

Companiile petroliere vor cunoaşte o creştere a taxelor cu un procent per baril pentru a ajuta la curăţarea Golfului Mexic, conform unei propuneri legislative a Casei Albe.

Măsura ar aduce un supliment de 500 milioane de dolari în zece ani în Fondul destinat devărsării de petrol, ce acoperă daunele provocate de asemenea dezastre precum cel din Golful Mexic.


Conform unui plan de cheltuieli de 118 milioane de dolari, amintit în pachet, persoanele afectate- precum pescarii care şi-au pierdut sursa de venit din cauza cotaminării- vor primi ajutor financiar.
Casa Albă arăta că preşedintele Obama ?este deosebit de frustrat ? că scurgerea de ţiţei nu a fost oprită la trei săptămâni de la explozia platformei petroliere şi intenţionează ca firma răspunzătoare- BP să suporte majoritatea costului din noul plan.

De altfel, joi, au continuat audierile din Congresul american pe marginea exploziei ce a afectat platforma Deepwater Horizon pe 20 aprilie. Parlamentarii americani acuză o serie de erori şi punctau că dacă cele mai mari companii petroliere din lume ar fi fost mai atente, 11 vieţi nu ar fi fost pierdute, iar coasta americană nu ar fi avut de suferit.

De altfel, modul cum BP şi partenerii săi au răspuns la dezastru va constitui de asemenea motiv de anchetă.
Supravieţuitorii au povestit că după ce au fost salvaţi, proprietarul platformei, Transocean, i-a ţinut pe mare până a strâns o echipă de avocaţi. Când au fost aduşi pe uscat, după două nopţi nedormite, mai întâi au fost ?obligaţi? să semneze asigurări de responsabilitate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: dezastru ecologic Golful Mexic
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close