Antena 3 CNN Economic Biz News Business Subvenţiile agricole acordate de ţările bogate fermierilor sunt "un scandal enorm"

Subvenţiile agricole acordate de ţările bogate fermierilor sunt "un scandal enorm"

Subvenţiile agricole acordate de ţările bogate fermierilor sunt "un scandal enorm"
Sursa foto: agricultor
09 Mar 2010   •   15:42

Subvenţiile agricole acordate de ţările bogate propriilor fermieri sunt "un scandal enorm", a declarat, luni, raportorul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru dreptul la alimentaţie, Olivier De Schutter.

"Nivelul actual al subvenţiilor acordate de ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt un scandal enorm. Reprezintă una din cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare perturbare a pieţelor agricole", a spus De Schutter la prezentarea ultimului raport privind dreptul populaţiei la hrană, care analizează dificultăţile micilor fermieri din ţările în curs de dezvoltare confruntaţi cu marile concerne multinaţionale.

Pentru experţii ONU, aceste subsidii "au un efect negativ asupra multor state emergente" şi creează o concurenţă neloială.

"Condamn foarte puternic această practică şi consider că este inacceptabilă", a spus De Schutter.

Ţările emergente cer Uniunii Europeane şi SUA să renunţe la subvenţiile foarte mari acordate fermierilor, acuzând că influenţează preţurile şi desurajează producţia fermierilor mai mici din alte state.

Renunţarea la aceste subvenţii este unul dintre aspectele importante discutate la negocierile de la Doha privind liberalizarea comerţului.
Antena3,ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close