Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tăriceanu critică decizia C.E. în cazul privatizării Automobile Craiova

Tăriceanu critică decizia C.E. în cazul privatizării Automobile Craiova

Tăriceanu critică decizia C.E. în cazul privatizării Automobile Craiova
27 Feb 2008   •   12:47
Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat surprins neplăcut de decizia pe care a luat-o Comisia Europeană miercuri, referitor la privatizarea Automobile Craiova. Tăriceanu s-a arătat deranjat de concluziile CE privind ajutorul ilegal acordat de stat companiei Ford. ?Era mai bine să se vândă Automobile Craiova unei companii care produce hârtie igienică (...) sau nasturi??, a comentat Tăriceanu. ?Ce ar trebui să facă România potrivit C.E., să aibă doar exportatori de produse de lemn tradiţionale??, a mai adăugat premierul - Executivul nu va contesta însă decizia, iar privatizare va merge mai departe.

Comisia Europeană solicită României să recupereze 27 milioane de euro, ajutor ilegal la privatizarea Automobile Craiova. Compania Ford este astfel obligată să înapoieze cei 27 de milioane de euro, sumă ce reprezintă ajutorul de stat primit din partea autorităţilor române în procesul de privatizare a fabricii Daewoo de la Craiova.

"Ajutorul de stat ilegal acordat la privatizarea Automobile Craiova, în valoare de 27 de milioane euro, reprezintă diferenţa dintre preţul de piaţă şi suma plătită de grupul american Ford, de 57 milioane euro, pentru preluarea uzinei auto", a explicat purtătorul de cuvânt al CE, Johannes Laitenberger.

Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Automobile Craiova de către statul român nu a respectat legislaţia comunitară, întrucât Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a oferit anumite condiţii care au dus la scăderea preţului, potrivit purtătorului de cuvânt.

"Privatizarea Automobile Craiova cu grupul Ford va fi finalizată, iar Parlamentul va da, săptămâna viitoare, votul final asupra Legii de privatizare", a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, membru al comisiei de privatizare. El a precizat că reprezentanţii Ford se vor întâlni, joi, la Prefectura judeţului Dolj, cu autorităţile locale, pentru a stabili detaliile legate de începerea procesului de producţie la Automobile Craiova.

Oficialii europeni au făcut publice miercuri concluziile verificărilor asupra modului în care s-a făcut privatizarea Automobile Craiova. Ei au verificat dacă au existat forme de ajutor de stat incompatibile sau dacă acest contract s-a realizat cu încălcarea liberei concurenţe sau a liberei circulaţii a capitalurilor.

REACŢIA COMPANIEI FORD
"Ford Europa salută decizia de astăzi a Comisiei Europene, prin care se anunţă finalizarea investigaţiei deschisă în cazul privatizării Automobile Craiova, permiţând astfel Ford continuarea procedurilor necesare în vederea cumpărării uzinei", arată compania într-un comunicat.

"Mă bucur că investigaţia Comisiei Europene s-a încheiat într-un timp atât de scurt. Planurile şi angajamentele noastre pentru fabrica din Craiova rămân neschimbate", a declarat, în comunicat, preşedintele şi directorul general al Ford Europa, John Fleming.

Scopul Ford este de prelua fabrica cât mai curând posibil şi de a o transforma într-un centru de producţie auto de talie internaţională, a anunţat compania.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close