Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tăriceanu: Impozitele şi taxele nu vor creşte anul viitor. Adoptarea bugetului, amânată

Tăriceanu: Impozitele şi taxele nu vor creşte anul viitor. Adoptarea bugetului, amânată

Tăriceanu: Impozitele şi taxele nu vor creşte anul viitor. Adoptarea bugetului, amânată
22 Oct 2008   •   23:24

Impozitele şi taxele nu vor creşte, anul viitor. Este promisiunea pe care a făcut-o premierul Călin Popescu Tăriceanu. Va creşte însă punctul de pensie. Guvernul s-a hotărât să facă şi economie. Ministerele îşi vor limita cheltuielile cu maşinile sau alte asemenea dotări.
Toate aceste prevederi se regăsesc în proiectul de buget pe 2009. Proiect a cărui adoptare s-a amânat însă pentru săptămâna viitoare.
Membrii Executivului au aprobat însă bugetul asigurărilor sociale iar majorarea salariilor profesorilor - votată de parlament - nu este inclusă în bugetul de stat. Probabil că executivul aşteaptă decizia preşedintelui care trebuie să anunţe dacă va promulga legea sau nu.
Premierul a decis plafonarea cheltuielilor administrative la 65 de ordonatori principali de credite. Şi ca să fie un exemplu, de pe listă nu lipsesc Administraţia Prezidenţială, Cancelaria primului-ministru şi chiar Curtea de Conturi. Evident, pe listă sunt şi ministerele.
Conform proiectului de buget pentru anul viitor, cei mai mulţi bani îi va primi infrastructura - 6,5% din PIB, urmată de educaţie cu 6 procente şi de sănătate cu 4% din PIB.
Vor creşte însă fondurile pentru pensii la 6,8% din PIB, pentru că şi punctul de pensii va ajunge la 1 ianuarie la 763,7 lei. Pensia medie va creşte de la 567,8 lei la 709,3 lei.
În ceea ce priveşte veniturile salariale în 2009, câştigul salarial mediu net va creşte cu aproximativ 10 procente şi va ajunge un nivel de 1.384 lei, adică 384 euro.
Proiectul pentru 2009 prevede venituri de 224 miliarde lei şi cheltuieli de 236 miliarde lei, cu un deficit bugetar de 2% şi creştere economică de 6%.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close