Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tarifele la roaming şi mesaje s-ar putea ieftini

Tarifele la roaming şi mesaje s-ar putea ieftini

Tarifele la roaming şi mesaje s-ar putea ieftini
01 Iul 2008   •   17:03

Operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi să reducă, începând de marţi, tarifele la roaming şi mesaje scrise în Uniunea Europeană. Comisarul european pentru telecomunicaţii, Vivianne Reding, ameninţă că va aplica sancţiuni drastice operatorilor care refuză să reducă preţurile.

Comisarul European a insistat că preţurile pentru mesajele scrise şi serviciul de roaming sunt exagerate, iar consumatorii sunt practic obligaţi să scoată din buzunar sume nejustificat de mari.

?Este foarte clar că preţurile pentru mesaje scrise sunt mult prea mari şi că oamenii sunt practic pedepsiţi dacă trec graniţa. Eu nu cred că asta e Europa. În Europa ar trebui să poţi comunica liber, fără să te gândeşti că treci graniţa. De aceea am dat această dată limită şi am spus reduceţi preţurile la comunicaţiile internaţionale până la 1 iulie?, a declarat Viviane Reding, comisar pentru telecomunicaţii.

Preţurile pe care europenii le plătesc pentru telefonia mobilă în Uniune au scăzut cu 60 la sută din septembrie anul trecut, de când Comisia Europeană a cerut acest lucru. Operatorii de telefonie mobilă n-au fost deloc mulţumiţi de măsură şi au acuzat-o pe Vivianne Reding că încearcă să controleze o piaţă liberă.

?Piaţa e competitivă, preţurile scad oricum, nivelul satisfacţiei consumatorilor este mare şi piaţa întreagă este foate inovativă şi se mişcă foarte repede. Nu e momentul să intervină birocraţia de la Bruxelles ca să stabilească preţuri?, a precizat Tom Phillips, şeful asociaţiei de operatori de telefonie.

Chiar dacă preţurile au scăzut la aproximativ 28 de eurocenti pentru un mesaj scris, oficialul Comisiei Europene nu e deloc mulţumit. Un raport al Comisiei estimează că un consumator plăteşte în Uniune de 25 de ori mai mult pentru un mesaj text decât în ţara de origine.

Antena3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close