Antena 3 CNN Economic Biz News Business Taxa verde scumpeşte electrocasnicele

Taxa verde scumpeşte electrocasnicele

Taxa verde scumpeşte electrocasnicele
24 Mar 2007   •   17:37

Electronicele şi electrocasnicele costă mai mult de la 1 aprilie. În preţ va fi inclusă o taxă de mediu, numită taxa verde, impusă de Uniunea Europeană. Cumpărătorii dau bani în plus, pentru că aparatele nu mai pot fi aruncate la gunoi ci trebuie casate la un centru special. Deşi taxa va fi încasată peste o săptămână, nu există încă centre de colectare şi reciclare a electronicelor.

?Cuantumul taxei va avea valori aproximative intre 5 şi 15 euro ? , declara Andrei Orban, manager la magazin de electrice. Normele europene în domeniu nu mai permit aruncarea la gunoi la electronicele şi electrocasnicele scoase din uz. Însă pentru a putea percepe taxa de reciclare, comercianţii trebuie să aibă amenajate depozite speciale, în care să strângă aparatura veche. Problema e că centrele nu există, iar problema e pasată de la ministerul mediului la comercianţi.

Ministrul mediului, Sulfina Barbu declara că ? nu ne-am propus o derogare pentru această taxă, dar subliniez că este responsabilitatea comercianţilor să construiască această schemă de colectare, reciclare, valorificare a deşeurilor electronice?. Cei care pierd la această afacere sunt cumpărătorii, care plătesc taxa verde degeaba.

Antena 3

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close