Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tender a vândut pachetul ARDAF cehilor

Tender a vândut pachetul ARDAF cehilor

Tender a vândut pachetul ARDAF cehilor
02 Mar 2007   •   07:59

Pentru 35 de milioane de euro, Ovidiu Tender a vândut pachetul majoritar de acţiuni, deţinut la ARDAF, unui fond ceh de investiţii. Omul de afaceri român nu s-a ales însă cu toată suma, deoarece împrumutase bani chiar de la actualul cumpărător, pentru a majora capitalul social al societăţii. Vânzarea pachetului de 56,19 % s-a făcut pe Rasdaq printr-o trazacţie stabilită între cele două părţi în afara pieţei.

Afacerea a fost făcută de PPF printr-un off shore din Cipru, Sabile Limited, cel prin care i-a fost acordat împrumutul lui Tender în urmă cu aproape trei luni. Împrumutul a fost gajat cu acţiunile deţinute de omul de afaceri la ARDAF şi se pare că a fost condiţionat de vânzarea ulterioară a acţiunilor. Tender avea nevoie acută de bani pentru a majora capitalul societăţii de asigurări, care, altfel, riscă să intre în faliment.

PPf, prin aceiaşi Sabile Limited, a mai achiziţionat în urmă cu două săptămâni aproape 15% din acţiunile ARDAF de la avocatul Daniel Voicu, pentu care a plătit 7,3 milioane de euro. Acum a ajuns la o participare de 70,7%. Printrw acţionarii ARDAF se mai numără Raiffeisen şi fondurile de investiţii Clairmont Holding şi Leo Overseas.

PPf este la a treia achiziţie importantă în România. Recent a cumpărat o altă societate de asigurări, Roumanie Assurance International pentru circa 10 milioane de euro. De altfel după această tranzacţie se preconiza cumpărarea ARDAF. Fostul patron al RAI a fost instalat imediat după vânzarea companiei în fruntea ARDAF.

Primele informaţii despre vânzarea ARDAF au apărut în vara lui 2005. Atunci bursa zvonurilor dădea nume mari care roiau în jurul societăţii: AXA din Franţa, Unica şi GRAwe din Austria. Tender nu a vândut atunci pentru că a considerat că ofertele primite erau prea mici. Vroia pentru ARDAF 40-50 de milioane de euro. Între timp societatea a fost în mari dificultăţi financiare şi a suportat o administrare specială din iulie anul trecut şi până în februarie.

Antena3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close