Antena 3 CNN Economic Biz News Business Thomson preia Reuters pentru 12,8 miliarde euro

Thomson preia Reuters pentru 12,8 miliarde euro

Thomson preia Reuters pentru 12,8 miliarde euro
15 Mai 2007   •   10:08

Compania canadiană Thompson Corp a convenit preluarea grupului britanic de media Reuters Group PLC, pentru aproximativ 8,7 miliarde lire sterline (12,8 miliarde euro sau 17,2 miliarde dolari), creând astfel cel mai mare furnizor de informaţii financiare din lume, au anunţat marţi cele două companii. Într-un comunicat comun, cele două societăţi au precizat că tranzacţia beneficiază de sprijinul Reuters Founders Share Company, însă are nevoie de aprobarea autorităţilor de reglementare. Potrivit structurii acţionariatului Reuters, niciun acţionar nu poate deţine mai mult de 15 procente din acţiunile Reuters, însă grupul Reuters Founder Share Co. deţine o acţiune de aur (golden share) care poate bloca o eventuală ofertă ostilă dacă apreciază că există pericole la adresa independenţei editoriale.

Familia Thomson, care deţine 70% din grupul cu acelaşi nume prin intermediul holdingului Woodbridge, va controla 53% din noul grup Thomson-Reuters. Woodbridge va fi scutită de la prevederea care limitează la 15% participaţia deţinută de orice acţionar la Reuters, cu condiţia ca societatea să rămână sub controlul familiei Thomson.

Thomson-Reuters va avea aproximativ 49.000 de angajaţi şi venituri de 12 miliarde dolari. Controlând aproximativ 34% din piaţa informaţiilor, noua societate se va plasa în faţa grupului american Bloomberg LP, care, potrivit firmei de consultanţă Inside Market Data, controlează 33% din piaţă. Thomson Reuters va fi cotată la bursele de la Londra şi Toronto şi va fi condusă de Tom Glocer, care în prezent este director executiv la Reuters.

Activităţile de ştiri şi informaţii financiare ale Thomson şi Reuters vor fi regrupate sub denumirea Reuters, iar alte activităţi oferite de Thomson vor fi redenumite Thomson-Reuters Professional. Cele două companii se aşteaptă la sinergii anuale de 500 milioane dolari în următorii trei ani de la finalizare tranzacţiei, aşteptată la finele acestui an sau la începutul lui 2008.

Dow Jones, Reuters, Thomson şi Bloomberg concurează pentru furnizarea de informaţii financiare în timp real. Recent, grupul News Corp. a făcut o ofertă de cinci miliarde dolari (3,7 miliarde euro) pentru preluarea Dow Jones & Co., compania care deţine prestigiosul cotidian The Wall Street Journal, însă acţionarii companiei au anunţa că au votat împotriva ofertei venite de la compania controlată de Rupert Murdoch.

Rompres

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close