Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tinerii întreprinzători vor primi ajutor nerambursabil de până la 10.000 euro de la stat

Tinerii întreprinzători vor primi ajutor nerambursabil de până la 10.000 euro de la stat

Tinerii întreprinzători vor primi ajutor nerambursabil de până la 10.000 euro de la stat
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Feb 2011   •   21:34

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani vor primi finanţare nerambursabilă de maximum 10.000 de euro pentru înfiinţarea de microîntreprinderi, potrivit Mediafax.

O condiţie principală a acestui ajutor o constituie angajarea a minimum două persoane şi reinvestirea anuală a 50% din profit, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate, miercuri, de Guvern.

Acest program de sprijinire a tinerilor întreprinzători a fost propus anul trecut de UDMR printr-un pachet de măsuri de relansare economică.

Astfel, Tinerii care îndeplinesc condiţiile vor beneficia prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) de alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanţare, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.

Premierul a explicat că tinerii debutanţi în afaceri nu vor primi ajutorul financiar "în formă cash, pentru a putea face ce vor cu banii", deoarece fondurile vor fi transferate în cont şi eliberate pe bază de factură.

Alte facilităţi acordate debutanţilor în afaceri sunt scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.

"Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se utilizează venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datorează contribuţia individuală de asigurări sociale", se menţionează în document.

Mai mult decât atât, tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi, respectiv, de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale şi vor primi consiliere şi sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.

De asemenea, aceştia vor primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro.

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close