Antena 3 CNN Economic Biz News Business Top Forbes: Un suedez zgârcit, în fruntea celor mai bogaţi 25 de europeni

Top Forbes: Un suedez zgârcit, în fruntea celor mai bogaţi 25 de europeni

Top Forbes: Un suedez zgârcit, în fruntea celor mai bogaţi 25 de europeni
04 Iun 2008   •   20:43

Să vinzi genţi de 3.000 de dolari într-un moment în care consumatorii îşi restrâng cheltuielile poate părea o misiune dificilă, însă Bernard Arnault nu se lasă intimidat. De fapt, el e chiar optimist, informează Forbes.com. Miliardarul francez spune că se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri a companiei sale, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, care produce bunuri de lux precum ceasurile TAG Heuer şi genţile de piele Louis Vuitton.

Şi are motive bune să fie încrezător. Arnault a reuşit să creeze un imperiu al bunurilor de lux, iar averea lui a crescut la 25,5 miliarde de dolari, cu care a cucerit titlul de al patrulea cel mai bogat cetăţean european. Şi, indiferent cât de nemilos devine mediul pentru consumatori, Arnault se poate baza pe cel puţin 298 de europeni care nu vor face economii. Acela e numărul cetăţenilor europeni care, conform Forbes, se află pe lista miliardarilor lumii. Valoarea combinată a acestui grup se ridică la impresionanta sumă de 1.400 de miliarde de dolari.

Cel mai bogat dintre ei este Ingvar Kamprad. Când era tânăr, livra cu bicicleta chibrituri, peşti, felicitări de Crăciun şi stilouri oamenilor din cartier, dar şi-a găsit vocaţia proiectând şi vânzând mobilă, începând cu 1947. Fondatorul suedez al Ikea are o avere de 31 de miliarde de dolari acum, iar imperiul său de bunuri utilitare pentru casă continuă să se extindă. În această vară, Ikea îşi va deschide un magazin în cartierul Red Hook din comitatul Brooklyn. Va fi primul magazin deschis de Ikea în oraşul american New York şi al 277-lea în 40 de ţări din toată lumea.

Kamprad este celebru pentru zgârcenia lui, pe care însă el o vede ca pe o acţiune de promovare a egalităţii între oameni. Kamprad evită să poarte costum, zboară numai cu clasa economică şi foarte rar ia cina în oraş, la restaurante ieftine. De asemenea, casa şi-a decorat-o cu mobila produsă de propria sa companie.

Puţini se pot compara în averi cu Kamprad, iar cel mai apropiat de suedez este Oleg Deripaska. Magnatul rus este al doilea cel mai bogat om din Europa cu o valoare netă de 28 miliarde de dolari. Averea considerabilă o datorează posesiunilor sale în industria de aluminiu a Rusiei. Afacerile lui se extind acum de la metale la cai, Deripaska exprimându-şi în mod repetat speranţa de a avea un grajd de elită cu cai pur sânge de clasă mondială.

Deripaska conduce un impresionant contingent de bogătaşi ruşi, care locuiesc la Moscova. Fosta republică sovietică are acum 87 de miliardari în dolari, cu o valoare colectivă de 471,4 miliarde de dolari.

În urma Rusiei, în clasamentul ţărilor europene cu cei mai mulţi miliardari, se află Germania, cu 59 de cetăţeni ai căror averi depăşesc un miliard de dolari. Cel mai bogat dintre ei este Karl Albrecht. După Al Doilea Război Mondial, el şi fratele său mai tânăr, Theo, au preluat băcănia mamei lor. Râvnind la extindere, cei doi au transformat micuţul magazin într-un lanţ de supermarket-uri Aldi.

Karl are acum o avere de 27 de miliarde de dolari, iar fratele Theo de 23 de miliarde. Şi cam atât se cunoaşte despre cei doi, care stau departe de camerele de filmat. Se mai presupune că Theo colecţionează maşini de scris, şi că fratele Karl creşte orhidee.

Iată lista celor mai bogaţi 25 de europeni realizat de Forbes:

1. Ingvar Kamprad ? IKEA ? 31 miliarde de dolari
2.Oleg Deripaska ? Rusal (compania rusă de aluminiu), GAZ (producător de automobile), Aviacor (fabrică de avioane) şi Ingosstrakh (companie de asigurări) ? 28 miliarde de dolari
3.Karl Albrecht ? Aldi (lanţ de supermarket-uri) ? 27 miliarde de dolari
4.Bernard Arnault - LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton şi o parte din Carrefour ? 25.5 miliarde de dolari
5.Roman Abramovici - Evraz Group (industria oţelului), deţine clubul Chelsea Londra ? 23.5 miliarde de dolari
6.Theo Albrecht ? Aldi (lanţ de supermarket-uri) ? 23 miliarde de dolari
7.Liliane Bettencourt ? fiica fondatorului L'Oreal ? 22.9 miliarde de dolari
8.Alexei Mordaşov - Severstal (a treia companie rusă producătoare de oţel) ? 21.2 miliarde de dolari
9.Mikhail Fridman ? Grupul Altimo (reţea de telecomunicaţii în Ucraina, Turcia, Rusia şi Uzbekistan) ? 20.8 miliarde de dolari
10.Vladimir Lisin - Novolipetsk (acţionar majoritar la fabrica de oţel din Rusia) ? 20.3 miliarde de dolari
11.Amancio Ortega ? Inditex (producător de îmbrăcăminte) ? 20.2 miliarde de dolari
12.Mikhail Prokhorov - Polyus Gold (industrie de aur) ? 19.5 miliarde de dolari
13.Vladimir Potanin ? Svyazinvest (telecomunicaţii) ? 19.3 miliarde de dolari
14.Michael Otto - Otto GmbH (cea mai mare companie de comenzi prin poştă din lume) ? 18.2 miliarde de dolari
15.Stefan Persson - Hennes & Mauritz (H&M) (îmbrăcăminte) ? 17.7 miliarde de dolari
16.Suleiman Kerimov ? acţionar Gazprom ? 17.5 miliarde de dolari
17.Francois Pinault ? acţionar majoritar al PRR (Pinault-Printemps-Redoute) (producător de bunuri de lux, printre mărcile căruia se regăseşte şi Gucci) ? 16.9 miliarde de dolari
18.Gerald Cavendish Grosvenor ? afaceri imobiliare ? 14 miliarde de dolari
19.Birgit Rausing ? Tetra Laval (procesare, împachetare şi distribuţie de mâncare şi accesorii) ? 14 miliarde de dolari
20.German Khan ? director executiv Alfa Group (afaceri petroliere) şi membru în CA al companiei petroliere TNK-BP ? 13.9 miliarde de dolari
21.Susanne Klatten ? moştenitoare de acţiuni BMW - 13.2 miliarde de dolari
22.Vagit Alekperov ? conducătorul Lukoil ? 13 miliarde de dolari
23.Alain şi Gerard Wertheimer ? deţin gama de lux Chanel ? 12.9 miliarde de dolari
24.Dmitri Ribolovlev ? acţionar majoritar Uralkali (producţia de îngrăşăminte pe bază de potasiu) ? 12.8 miliarde de dolari
25.Iskander Makhmudov ? UGMK-Holding (producţia de cupru) ? 11.9 miliarde de dolari

Foto: Forbes.com

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close