Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tot mai multe companii româneşti se mută în Bulgaria, unde se anunţă creştere economică

Tot mai multe companii româneşti se mută în Bulgaria, unde se anunţă creştere economică

Tot mai multe companii româneşti se mută în Bulgaria, unde se anunţă creştere economică
Sursa foto: Foto: altabg.com
13 Dec 2010   •   20:13

În timp ce guvernanţii noştri susţin sus şi tare că vor să încurajeze mediul de afaceri, tot mai multe companii româneşti se mută în Bulgaria. Şi nu sunt puţine. Statisticile arată că, în fiecare lună, în jur de 300 de firme româneşti îşi mută sediul la Ruse.

Motivele sunt lesne de înţeles: în Bulgaria, taxa pe valoare adăugată este de doar 20%, faţă de 24% cât a ajuns la noi. Şi când vorbim despre impozitul pe profit, diferenţa este foarte mare: 10% în Bulgaria, faţă de 16% în România.

De când a început criza, abordarea celor două guverne a fost total diferită. În cursul anului 2010, Cabinetul Boc a tăiat un sfert din salariile bugetarilor, a mărit TVA cu 5 procente, pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei vor plăti asigurări de sănătate. În plus, am mai şi împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI.

Pe de altă parte, Guvernul de la Sofia nu s-a atins de salarii şi de pensii, impozitele au rămas neschimbate şi nici nu a apelat la FMI. Ne-am aştepta ca Bulgaria să fie în pragul colapsului. Ei bine, lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Din toate punctele de vedere, Bulgaria stă mult mai bine decât România, indiferent de cifrele la care ne uităm.

În 2010, deficitul bugetar al Bulgariei este de 3,8%, faţă de 6,8%, la noi. Vecinii noştri au înregistrat chiar şi o timidă creştere economică, de 0,7% din PIB. În România, însă, scădere economică de 2,3%.

Şi anul viitor se vede mai luminos la Sofia decât la Bucureşti. În timp ce Cabinetul Boc se laudă cu o creştere economică de 1,5% şi un deficit bugetar de 4,4% din PIB, pentru 2011, Bulgaria anticipează o creştere de 3,6% şi un deficit de 2,5% din PIB. În urmă cu doar o lună, Banca Modială aprecia că Guvernul de la Bucureşti este uşor optimist în previziunile pentru 2011, în timp ce Bulgaria, în ultimul an, a avut rezultate mult mai bune decât cele preconizate.


×
Subiecte în articol: companii Bulgaria economie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close