Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tranzitul ţiţeiului rusesc costă mai mult

Tranzitul ţiţeiului rusesc costă mai mult

Tranzitul ţiţeiului rusesc costă mai mult
16 Feb 2007   •   12:19

Belarusul a majorat, joi, 15 februarie, taxa de tranzit pentru ţiţeiul rusesc cu peste 30 de procente. Măsura a fost luată pentru a compensa pierderile cauzate de creşterea preţurilor la importurile ruseşti de energie. Pentru destinaţiile Polonia şi Germania, taxa de tranzit va fi majorată cu 35 procente, iar pentru Ucraina, cu 32 procente. Această creştere de preţ este prima din ultimii 11 ani şi va aduce Belarusului aproximativ 38 milioane euro.

În fiecare an, între 70 şi 90 de milioane de tone de ţiţei tranzitează Belarusul spre pieţele europene. La începutul acestui an, Rusia a întrerupt 3 zile tranzitul de gaze naturale prin Belarus, din cauza disputelor apărute între Moscova şi Minsk. Acestea au dus la închiderea oleoducului Drujba, principala conductă ce asigură tranzitul petrolului rusesc către Uniunea Europeană. Conflictul a afectat cinci ţări comunitare. Totul a pornit de la intenţia autorităţilor de la Minsk de a impune Moscovei o taxă de tranzit de 45 de dolari pentru fiecare tonă de petrol rusesc exportat către UE care tranzitează teritoriul Belarusului. Rusia a catalogat această măsură ca fiind ''ilegală''.

Cele 2 ţări au încheiat în luna ianuarieun acord, prin care Minskul va plăti de acum înainte o taxă de 53 de dolari pentru petrolul cumpărat din Rusia. Belarusul era singura ţară din lume exceptată de la plata acestei taxe.

Antena3.ro

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close