Antena 3 CNN Economic Biz News Business Trei companii autorizate să administreze fonduri de pensii obligatorii

Trei companii autorizate să administreze fonduri de pensii obligatorii

Trei companii autorizate să administreze fonduri de pensii obligatorii
26 Iul 2007   •   07:23

Au fost autorizate primele trei companii care vor administra fonduri de pensii obligatorii. Din septembrie şi până la finalul lunii decembrie, fiecare angajat român care are mai puţin de 35 de ani va trebui să se înscrie la un fond privat de pensii. Noul sistem va însemna şi crearea a mii de locuri de muncă pe piaţă. Chiar dacă momentan am trecut doar de primul val de autorizări pe administrarea de fonduri private de pensii obligatorii, regulile jocului sunt - în mare parte - bine definite.

ING Fond de Pensii, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat şi Allianz-Ţiriac Pensii Private sunt primele companii autorizate, dar la coadă mai sunt multe. OTP, AIG, Generali, Omniasig, BCR sau BRD vor o felie din acest mare tort al pensiilor private. Intrarea în noul sistem se va dovedi o mare afaceri, care va crea mii de locuri de muncă bine plătite.

Calculele arată că agenţii de vânzări ai companiilor vor încasa nu mai puţin de 50 de milioane de euro pentru contractele încheiate. Există un potenţial de 2,5 milioane de clienţi şi se ajunge la un comision mediu al fiecărui agent în parte de 20 de euro pe contract.

Programul introducerii pensiilor private în România prevede că, în perioada 17 septembrie - 17 decembrie, salariaţii cu vârsta de până la 35 de ani vor fi obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat. Angajaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani pot opta pentru un fond de pensii oricând, până la împlinirea vârstei de 45 de ani.

Angajaţii care până la finele perioadei de subscriere nu vor adera la un anumit fond de pensii private vor fi distribuiţi aleatoriu companiilor care vor activa pe această piaţă. Primele contribuţii pentru pensiile private vor fi colectate în luna ianuarie a anului 2008.

În primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. Cota va creşte cu câte o jumătate de punct procentual anual, până la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, într-un interval de opt ani.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close