Antena 3 CNN Economic Biz News Business Turcia este partenerul economic numărul unu al României din afara ţărilor membre UE

Turcia este partenerul economic numărul unu al României din afara ţărilor membre UE

Turcia este partenerul economic numărul unu al României din afara ţărilor membre UE
de M.T.    |    10 Ian 2014   •   13:01

Turcia este partenerul economic numărul unu al României din afara ţărilor membre UE, valoarea schimburilor bilaterale din primele nouă luni ale anului 2013 fiind de aproape patru miliarde de euro, a declarat, vineri, Sorin Dimitriu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României în deschiderea forumului de afaceri România-Turcia.

La eveniment au participat circa 20 de oameni de afaceri turci, membrii ai Asociaţiei Balcanice a Industriaşilor şi Oamenilor de Afaceri Rumelia.

„Turcia este partenerul economic numărul unu din afara ţărilor membre ale Uniunii Europene şi pe locul cinci în competiţia mondială. România este de asemenea importantă pentru Turcia şi reprezintă un partener important ocupând locul 12 la export şi locul 15 la import”, a spus Dimitriu.

„În anul 2013, Turcia s-a situat pe locul 16 în ceea ce priveşte investiţiile directe în România. În prezent, circa 14.000 de firme cu capital turcesc sunt operative în România, iar estimările sunt de creştere pentru anul 2014”, a adăugat vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Astfel, în a doua jumătate a acestui, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti va deschide un birou de reprezentare şi o expoziţie permanentă de produse româneşti în Turcia, la Istanbul, care va oferi firmelor româneşti posibilitatea de a intra în contact cu cât mai mulţi parteneri din zona balcanică.

„Firmele turceşti pot avea parteneriate de succes pe proiecte din zona energetică, pe industria agroalimentară, pe turism, cu accent pe turismul balnear. Pe acest segment există o serie de unităţi scoase la privatizare, dar există şi posibilitatea dezvoltării de proiecte greenfield. Industria produselor mecanice precum şi metalurgia sunt de asemenea sectoare în care companiile din Turcia şi România pot coopera cu succes”, a explicat Sorin Dimitriu.

×
Subiecte în articol: turcia România
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close