Antena 3 CNN Economic Biz News Business Ucraina, acord cu FMI pentru obţinerea unui împrumut de 16,5 miliarde de dolari

Ucraina, acord cu FMI pentru obţinerea unui împrumut de 16,5 miliarde de dolari

Ucraina, acord cu FMI pentru obţinerea unui împrumut de 16,5 miliarde de dolari
27 Oct 2008   •   11:03

Ucraina ar putea primi de la Fondul Monetar Internaţional un împrumut de 16.5 miliarde de dolari pentru a-şi ajuta băncile în prag de faliment. Acordul este condiţionat de unele schimbări legislative şi de aprobarea consiliului director al FMI, spun reprezentanţii instituţiei, transmite CNN Money.
?Fondul Monetar doreşte să ajute Ucraina cât mai repede, acest program punând accentul pe măsurile imediate de menţinere a încrederii în stabilitatea economică?, spune Dominique Strauss-Kahn, director FMI într-o declaraţie la Washington. Ministrul ucrainean de Finanţe şi reprezentanţii băncii centrale spun că împrumutul va ajuta la redresarea economiei naţionale.
?Ajutorul venit din partea Fondului va conduce la o mai bună cooperare dintre Ucraina şi alte instituţii financiare internaţionale, precum şi la creşterea încrederii investitorilorprivaţi?, spune instituţia.
Ucraina se confruntă cu grave probleme economice după ce preţul oţelului a scăzut drastic în ultima perioadă. Analiştii prevăd ce e mai rău, ţara exportând, în principal oţel. Moneda naţională a fost şi ea afectată de criză. FMI a aprobat un împrumut similar Islandei, de 2.1 miliarde de dolari americani, după ce sistemul bancar al respectivei ţări s-a prăbuşit.
Moneda naţională a pierdut mai mult de 20 de procente în timpul crizei. Joi, Hryvna a înregistrat o cădere istorică faţă de dolar, moneda americană tranzacţionându-se cu 6.01 unităţi de monedă ucraineană. Împrumutul obţinut de la FMI nu va stabiliza, totuşi, scena politică.Aliaţii primului ministru Iulia Timoşenko au boicotat sistemul electronic de vot, vineri, protestând faţă de ordinul preşedintelui Iuşcenko de a ţine alegeri anticipate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI Ucraina criza economica
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close