Antena 3 CNN Economic Biz News Business Ucraina are nevoie de sprijin financiar şi solicită renegocierea datoriilor

Ucraina are nevoie de sprijin financiar şi solicită renegocierea datoriilor

Ucraina are nevoie de sprijin financiar şi solicită renegocierea datoriilor
Sursa foto: ucraina
10 Feb 2010   •   19:23

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, a declarat, miercuri, că ţara are nevoie de sprijin financiar din Est şi Vest şi ar trebui să renegocieze datoriile, dar nu a specificat care dintre acestea, transmite Reuters.

În prima sa declaraţie de strategie după al doilea tur al alegerilor, care a avut loc duminică, Ianukovici a cerut rivalei sale electorale, premierul Iulia Timoşenko, să îşi dea demisia astfel încât el să poată fi format un nou guvern.

Totuşi, Ianukovici a spus că legăturile cu Rusia şi fostele state sovietice vor fi prioritare.

Economia Ucrainei a înregistrat în 2009 unele dintre cele mai slabe performanţe în rândul statelor europene, cu o diminuare de până la 15%, iar investitorii s-au temut că ţara ar putea intra în incapacitate de plată a datoriilor.

"Avem nevoie de ajutor din Vest şi Est pentru stabilizarea situaţiei economice şi restructurarea obligaţiilor financiare", a spus Ianukovici într-un comunicat.

Cotaţiile hrivnei şi acţiunile ucrainene nu au fost influenţate de declaraţia preşedintelui ales.

În schimb, s-a apreciat randamentul obligaţiunilor guvernamentale ucrainene.

Ianukovici doreşte ca noul guvern "să meargă la creditori, ţările vecine şi cele dezvoltate, pentru acorduri şi sprijin direct în vederea rezolvării crizei economice".

În ultimul an, Ucraina a avut dificultăţi la răscumpărarea obligaţiunilor suverane în euro, a titlurilor de Trezorerie emise pe piaţa internă şi la plata gazelor ruseşti.

Ianukovici nu s-a referit direct nici la Fondul Monetar Internaţional, care a suspendat un program de finanţare de 16,4 miliarde de dolari la finele anului 2009, dar al cărui sprijin a fost vital pentru susţinerea finanţelor publice.

"A spus că Ucraina are nevoie de ajutor din Est şi Vest şi să restructureze datoriile, dar nu s-a referit la restructurarea datoriei suverane", a spus Alexandr Morozov, economist şef pentru regiunea Rusia şi CSI (Comunitatea Statelor Independente) la divizia din Moscova a HSBC.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina datorii
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close