Antena 3 CNN Economic Biz News Business UE acuză SUA de protecţionism

UE acuză SUA de protecţionism

UE acuză SUA de protecţionism
19 Mar 2010   •   19:22

Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, a acuzat administraţia preşedintelui american Barack Obama că are o agendă "protecţonistă?, învinovăţind Washington că împiedică un acord global de comerţ liber.

"Una din probleme este că nu ştim exact ce vrea SUA. Ei nu vor să meargă mai departe acum, aceasta este clar," declara acesta referindu-se la runda de Doha, veche de 10 ani, a egocierilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului .
"Idea că poţi face progrese fără a face concesii esta falsă," adăuga acesta amintind de negocierile cu statele emergente. "Am impresia că procesul de luare a deciziilor a ajun într-un punct mort."
De Gucht declara că alegerile pentru Congresul american din noiembrie sunt în parte vinovate de această stare, dar a luat în vizor şi angajamentul lui Obama de a dubla exporturile americane în cinci ani.
"Nu văd cum ar putea cineva să îşi dubleze exporturile dacă nu există paşi spre comerţ liber. Protecţionismul nu va conduce la dublarea exporturilor.
În pofida dezamăgirii, comisarul UE şi-a exprima încrederea în mecanismul de negociere pentru comerţ multilateral sub egida OMC.
"Întregul mecanism din OMC a lucrat remarcabil de bine," puncta De Gucht.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: comisar european
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close