Antena 3 CNN Economic Biz News Business UE anchetează piaţa LCD pentru formarea unui cartel

UE anchetează piaţa LCD pentru formarea unui cartel

UE anchetează piaţa LCD pentru formarea unui cartel
Sursa foto: lg display
14 Iul 2009   •   12:13

LG şi Philips sunt printre companiile acuzate de Comisia Europeană pentru crearea unui cartel pe piaţa electronicelor. Instituţiile europene acuză mai multe companii de faptul că au convenit preţurile pentru monitoarele şi televizoarele LCD, fapt ce ar putea atrage amenzi de sute de milioane de euro.
Comisia Europeană a anunţat că a trimis o declaraţie formală cu o serie de obiecţii mai multor companii în acest sens.
Analiştii apreciază că ancheta ar putea duce la scăderea preţurilor pentru LCD.
Piaţa LCD este evaluată la circa 70 miliarde de dolari pe ani şi este dominată de LG Display şi Samsung, care au circa jumătate din piaţa TV şi de monitoare.
Grupul Philips a creat LG Display cu compania sud coreeană LG Electronics acum un deceniu, dar treptat a vândut acţiuni, pentru a se retrage definitiv din societate în martie.

Comisia nu a specificat cine a primit scrisorile, ca parte a unei investigaţii demarată acum trei ani, dar Philips a admis ulterior că a fost acuzată şi că se va opune cu vehemenţă afirmaţiilor.

Emiterea unei declaraţii de obiecţii este primul pas formal în cazul anchetelor privind practicile anti-concurenţiale ale UE, iar firmelor li se permite să răspundă acuzelor. În alte cazuri de carteluri, UE a aplicat amenzi de până la 10% din venit, ce ar putea reprezenta sute de milioane de euro pentru acest sector.

Într-un caz separat, LG Display a pledat vinovată pentru acuzaţii similare pe piaţa americană în noiembrie anul trecut, alături de Sharp, Hitachi şi Chunghwa Picture Tubes din Taiwan. Ele au plătit amenzi de 600 de milioane de dolari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close