Antena 3 CNN Economic Biz News Business UE aprobă un cod unitar de etichetare a alimentelor

UE aprobă un cod unitar de etichetare a alimentelor

UE aprobă un cod unitar de etichetare a alimentelor
Sursa foto: eticheta mancare
17 Iun 2010   •   03:48

Parlamentarii europeni au susţinut planurile pentru o etichetare uniformă a alimentelor în cadrul Uniunii Europene, dar au respins codarea în culori.

Europarlamentarii au optat pentru ?Guideline Daily Amounts (GDA)? -ghidul de cantităţi zilnice-, în locul etichetelor roşii pentru alimentele considerare nesănătoase deoarece au o concentraţie mare de grăimi, zahăr sau sare.

Unii producători de alimente au făcut un lobby intens contra codării în culori, temându-se că produsele lor vor fi demonizate.

Votul parlamentarilor va duce la noi etichete în termen de trei-cinci ani.

Informaţii esenţiale nutriţionale, inclusiv conţinutul de sare, grăsimi şi zahăr, vor trebui trecute pe faţa ambalajului. Guvernele UE vor analiza legislaţia, care este foarte probabil să sufere amendamente.

Ţara de origine este de asemenea un domeniu unde parlamentarii şi Comisia Europeană consideră că ambalarea este adesea înşelătoare.

Printre chestiunile reglementate se numără şi lizibilitatea, Comisia propunând un corp al literei de cel puţin 3 mm.

Conform noilor reguli, etichetarea ţării de origine va deveni obligatorie pentru carne, peşte, produse lactate, fructe şi legume. Produsele de carne vor include şi informaţii despre unde a fost crescut animalul.

Noua legislaţie va cuprinde pe etichetă informaţii despre energie, grăsime carbohidraţi sau grăsimi saturate, conţinut de zahăr şi sare la 100ml saz sau 100g sau per porţie.

După acceptarea normelor, producătorii vor avea până la 3 ani pentru implementare, în timp ce companiile mici, cu sub 100 de angajaţi, până la cinci ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close