Antena 3 CNN Economic Biz News Business UE ar putea penaliza operatorii de telefonie mobilă care taxează prea mult utilizatorii

UE ar putea penaliza operatorii de telefonie mobilă care taxează prea mult utilizatorii

UE ar putea penaliza operatorii de telefonie mobilă care taxează prea mult utilizatorii
28 Aug 2008   •   20:33

Comisia Europeană a avertizat, joi, că ar putea lua măsuri împotriva operatorilor de telefonie mobilă din Europa care îi taxează pe utilizatori mai mult decât vorbesc atunci când aceştia efectuează apeluri în străinătate, transmite AP.

Martin Selmayr, purtător de cuvânt al Uniunii Europene, a afirmat că utilizatorii de telefoane mobile sunt taxaţi ?cu o marjă semnificativă? mai mult pentru apelurile în străinătate, deoarece unii operatori taxează convorbirile la minut şi nu la secundă. Oficialul UE a declarat că Viviane Reding, comisarul european pentru societate informaţională şi mass-media, 'ar putea ataca această problemă' în cadrul proiectelor de lege ce vor fi prezentate la sfârşitul lunii septembrie.

Operatorii de telefonie mobilă au suferit anul trecut o lovitură majoră în momentul în care Cei 27 au plafonat tarifele pentru apelurile în roaming, ceea ce a făcut ca valoarea facturilor să scadă cu 60 la sută. Potrivit autorităţilor europene de reglementare, operatorii din majoritatea statelor membre (75 la sută) îşi menţin tarifele exact sau doar foarte puţin sub pragul maxim permis de UE.

Costurile pentru expedierea sau primirea de mesaje scrise în străinătate nu prea au fost modificate, chiar dacă, în ansamblu, tarifele ridicate ale utilizării telefonului mobil în afara ţării de reşedinţă a utilizatorului au scăzut. Încurajată de succesul reducerii costurilor apelurilor în roaming, Comisia Europeană ameninţă acum să impună un plafon şi pentru tarifele SMS-urilor, ceea ce ar putea duce la o diminuare a preţurilor SMS-urilor trimise în roaming cu până la 70 la sută. O măsură în acest sens ar putea fi anunţată în luna octombrie.

De asemenea, executivul comunitar ar putea lua măsuri şi împotriva tarifelor ?puternic exagerate? percepute pentru conectarea la internet, dacă providerii de internet nu le vor reduce de bună voie în lunile următoare.

Rezidenţii UE care călătoresc în afara ţării lor trimit anual aproximativ 2,5 miliarde de SMS-uri, care îi costă de 10 ori mai mult decât mesajele trimise în ţară.

Viviane Reding susţine că aproximativ 97 la sută din preţul fiecărui mesaj este ?profit pur? pentru operator.

Agerpres

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close