Antena 3 CNN Economic Biz News Business UE garantează depozitele bancare până la 50.000 Euro

UE garantează depozitele bancare până la 50.000 Euro

UE garantează depozitele bancare până la 50.000 Euro
08 Oct 2008   •   08:26

Miniştrii de Finanţe din ţările membre ale Uniunii Europene s-au ântâlnit marţi la Bruxelles pentru a adopta unele măsuri de combatere a crizei bancare in Europa. Aici ei au ajuns la un acord prin care plafonul de garantare a depozitelor din bănci ar urma să crească la 50.000 de euro. La aceeaşi întâlnire a fost respins un plan propus de Italia şi Olanda de a implementa la nivelul UE o acţiune similară ajutorului financiar de 700 de miliarde de dolari, iniţiat de Congresul american, scrie publicaţia Telegraph.
Pentru România, măsura este mai mult decât dublarea sumei garantat de stat ? momentan 20.000 de Euro. Aceasta s-ar traduce printr-un efort suplimentar pentru instituţiile de credit autohtone în condiţiile în care Fondul de Garantare nu este finanţat de către stat (ca în cazul altor ţări membre UE), ci chiar de către bănci.
?În cazul în care se ia o astfel de decizie, contribuţiile băncilor la fond vor creşte cu siguranţă. Nu am făcut încă o proiecţie exactă pentru că nu ştim nimic concret, însă nu trebuie să uităm că noi nu ne finanţăm de la stat. Guvernul are doar obligaţia de a ne garanta anumite credite pe care le luăm. Oricum, dacă se aplică această decizie, va trebui să ne gândim cum o facem pentru că s-ar putea crea probleme de lichiditate pentru anumite bănci în actualul context economic internaţional?, a explicat pentru Cotidianul Alexandru Matei, directorul adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Scandal monstru în Parlament: deputatul lovit în față de un fost ministru
x close