Antena 3 CNN Economic Biz News Business Un fond privat din Golful Persic vrea 50.000 de hectare de teren agricol în România

Un fond privat din Golful Persic vrea 50.000 de hectare de teren agricol în România

Un fond privat din Golful Persic vrea 50.000 de hectare de teren agricol în România
Sursa foto: teren agricol
12 Noi 2009   •   11:16

Un fond privat din Golful Persic vrea să cumpere 50.000 de hectare de teren agricol în România şi a trimis deja o echipă de specialişti pentru a identifica suprafeţe potrivite, producţia urmând să fie vândută în Orientul Mijlociu, a declarat un oficial apropiat situaţiei.


Vehiculul financiar va fi înfiinţat, până la sfârşitul anului, de Pharos Financial Group, o firmă de administrare a fondurilor din Dubai, şi compania britanică Miro Holdings International, specializată în managementul activelor agricole, urmând să dispună de 350 de milioane de dolari pentru achiziţii în Europa de Est şi Africa.

"Avem o echipă în România în acest moment care caută suprafeţe de teren pe care să le putem dezvolta. Avem în vedere achiziţia unei suprafeţe de circa 50.000 de hectare în România", a declarat directorul general al Miro, Oliver Barnes, citat de Mediafax.

România oferă investitorilor străini dreptul de a deţine suprafeţe de teren agricol, a spus Barnes, adăugând că şi Republica Moldova este aproape de a oferi aceleaşi drepturi.

"O mare parte din terenul din această regiune nu produce la potenţial maxim din cauza lipsei de capital şi tehnologie. Putem creşte uşor producţia la hectar de la două tone de grâu la cinci", a afirmat el.

Producţia din Europa de Est va fi vândută cu precădere în Orientul Mijlociu, în timp ce recoltele obţinute în Africa vor fi comercializate local.

"Intenţionăm să începem întâi cu proiectele din Europa de Est şi să continumă ulterior în state din Africa, ca Tanzania, într-o fază mai târzie", a declarat directorul Miro.

Ţările din Golf, dependente în mare măsură de importurile de alimente, şi-au intensificat, în ultimul an, eforturile de a achiziţiona sau închiria teren agricol în ţările în curs de dezvoltare pentru a-şi asigura aprovizionarea.

"Creşterea populaţiei în Orientul Mijlociu şi nevoia tot mai mare de a asigura aprovizionarea cu alimente a susţinut lansarea acestui fond, agricultura fiind considerată, acum, de importanţă strategică", a afirmat directorul general al Pharos Financial Group, Peter Halloran.

Preţurile la alimente au crescut puternic în ultimul an, determinând investitorii privaţi şi guvernele din Orientul Mijlociu să analizeze modalităţi de a asigura aprovizionarea, întrucât cea mai mare parte a produselor alimentare sunt importate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu Golful Persic
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close