Antena 3 CNN Economic Biz News Business Un nou record istoric pentru petrol: 117 euro pe baril

Un nou record istoric pentru petrol: 117 euro pe baril

Un nou record istoric pentru petrol: 117 euro pe baril
21 Apr 2008   •   22:04

Preţul petrolului a atins luni un nou maxim istoric, depăşind nivelul de 117 dolari pe baril, în contextul temerilor privind întreruperea livrărilor de către unii producători importanţi. Preţul petrolului destinat pieţei americane era cotat, luni, în urcare cu 43 de cenţi, la 117,12 dolari pe baril, după ce anterior a atins un maxim de 117,4 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, a urcat totodată la un maxim istoric de 114,65 dolari pe baril, revenind ulterior la 114,37 dolari pe baril.

Creşterea a fost influenţată şi de comentariile Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care consideră că nu este necesară o suplimentare a livrărilor de ţiţei pentru a contracara majorarea preţurilor la petrol. „Nu cred că o producţie mai mare ar duce la reducerea cotaţiei. Raportul dintre cerere şi ofertă este echilibrat”, a spus preşedintele organizaţiei, Chakib Khelil, care este şi ministru al Energiei şi Minelor în Algeria.

Totodată, există temeri legate de evoluţia producţiei de petrol din Marea Nordului, după declanşarea unei greve la o rafinărie din Scoţia, şi de situaţia livrărilor din Nigeria, cel mai mare exportator de petrol din Africa. Un grup de rebeli din Nigeria şi-a asumat un act de sabotaj asupra unei imporatante conducte administrate de grupul Royal Dutch Shell şi a promis că va intensifica atacurile asupra instalaţiilor petroliere.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close