Ungaria, afectată de criza financiară. Acord cu FMI şi UE pentru salvarea economiei naţionale

27 Oct 2008   •   19:30
Ungaria, afectată de criza financiară. Acord cu FMI şi UE pentru salvarea economiei naţionale

Criza financiară a lovit puternic Ungaria. Autorităţile de la Budapesta au încheiat cu Fondul Monetar International şi cu Uniunea Europeană, un acord pentru finanţarea unui program de salvare a economiei.
Ungaria a solicitat ajutor de la Fondul Monetar Internaţional în contextul în care pieţele locale au fost afectate foarte serios de criza creditelor. Banca centrală de la Budapesta a majorat, săptămâna trecută, dobânda de politică monetară cu 3 puncte procentuale, până la 11,5%. Această măsură a fost luată de urgenţă pentru a stabiliza cursului de schimb după ce moneda naţională s-a depreciat la valori istorice faţă de euro.
Fondul Monetar Internaţional ar putea acorda şi Ucrainei un credit de 16,5 miliarde dolari, pentru redresarea situaţiei financiare prin care trece. Kievul a ajuns la o înţelegere de principiu cu privire la împrumut, însă neînţelegerile dintre politicieni, care au întârziat până acum obţinerea finanţării internaţionale, ar putea afecta şi acest ultim acord. FMI a cerut guvernul ucrainian să elaboreze un buget echilibrat şi să introducă măsuri şi reglementări în sprijinul sectorului bancar. Ucraina va primi aceste fonduri în următorii doi ani.

Antena 3

x close