Uniunea vamală dorită de Rusia, Belarus şi Kazahstan îngrijorează UE

17 Iun 2010   •   04:31
Uniunea vamală dorită de Rusia, Belarus şi Kazahstan îngrijorează UE

O uniune vamală între Rusia, Belarus şi Kazahstan, care urmează să intre în vigoare la 1 iulie, ar putea afecta comerţul internaţional şi planurile acestor ţări de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului, a declarat miercuri înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton.

Rusia, care negociază de 16 ani intrarea în OMC, a surprins anul trecut comunitatea internaţională cu planul de formare a unei uniuni vamale între Rusia, Belarus şi Kazahstan, relatează Reuters.

Uniunea ar urma să intre în vigoare la 1 iulie, în pofida unei dispute din ultimele săptămâni între Rusia şi Belarus, referitoare la taxele vamale aplicate exporturilor de petrol.

Ashton a afirmat în Parlamentul European că viitoarea uniune a provocat îngrijorare în Uniune.

"În general nu suntem împotriva uniunilor vamale, dar suntem îngrijoraţi atunci când pot afecta comerţul în loc să îl promoveze, aşa cum este acest caz", a spus Ashton.

Autorităţile de la Moscova au suspendat negocierile cu OMC în 2009, după ce au anunţat planul de uniune vamală, dar discuţiile ar putea fi reluate în această lună.

UE a anunţat în luna mai că Rusia ar putea adera la OMC în decurs de un an.

Antena3.ro

Parteneri
x close