Antena 3 CNN Economic Biz News Business Universitatea din Texas a reuşit să transforme lignitul în petrol

Universitatea din Texas a reuşit să transforme lignitul în petrol

Universitatea din Texas a reuşit să transforme lignitul în petrol
Sursa foto: texas
22 Mar 2010   •   16:24

Universitatea din Texas anunţă că a reuşit să transforme la un grad zero de poluare şi cu costuri foarte reduse lignitul în petrol, scrie canadiana The Globe and Mail. Costul obţinerii unui baril de petrol ar trece sub 30 de dolari, comparativ cu 17.000 de dolari cât se cheltuia pentru acelaşi lucru acum câţiva ani. Ideea transformarii cărbunilor în petrol nu e străină cercetătorilor americani, dar procedeul poluează mult şi costă pe măsură.

?Această reuşită schimbă total situaţia mondială. Dă o lovitură mortală marilor producatori de petrol, se ştiu ei. Permite independenţa multor state care erau dependente de importul de petrol, rentabilizeaza industria mineritului cărbunelui, practic e vorba de un boom economic viitor. Cu toate consecinţele lui?, scrie pe blogul lui Dan Şelaru.

Pe termen lung, se remarcă o amânare de 100 de ani a terminării rezervelor de combustibili fosili, dar avem mult mai mult timp să identificăm o soluţie ştiinţifică pentru toate problemele pe care le întâmpinăm, mai spune Şelaru.

În urmă cu câţiva ani, China a iniţiat construcţia unei uzine care modifică, printr-un procedeu chimic foarte poluant, cărbunele în petrol. Motivul principal: să profite de rezervele masive de care dispune şi pe care le poate importa graţie maximelor istorice atinse în ultimii ani de cotaţia barilului de ţiţei.

Procedeul este denumit coal-to-liquid (CTL) şi are rolul de a determina emisii importante de gaze cu efect de seră. Totodată, a stârnit, de-a lungul timpului, proteste ale activisşilor ecologişti.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Texas carbune
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close