Antena 3 CNN Economic Biz News Business Urmările falimentului Lehman Brothers. Acţiunile BRD s-au prăbuşit cu 14% la Bursă

Urmările falimentului Lehman Brothers. Acţiunile BRD s-au prăbuşit cu 14% la Bursă

Urmările falimentului Lehman Brothers. Acţiunile BRD s-au prăbuşit cu 14% la Bursă
16 Sep 2008   •   11:34

Falimentul Lehman Brothers aduce cu sine pierderi pentru multe alte companii din întreaga lume. Mai mult, potrivit Reuters, economiile emergente, printre care România şi Bulgaria, care se confruntă deja cu o serie de probleme, ar putea fi afectate serios de falimentul Lehman Brothers, ca urmare a poziţiilor deţinute de banca americană de investiţii pe aceste pieţe. Indicii pieţelor de capital din pieţele emergente europene au scăzut cu peste 2%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în coborâre cu 33% faţă de începutul anului, iar spread-ul obligaţiunilor suverane s-a lărgit cu 0,25 puncte procentuale, la 3,59% peste titlurile de trezorerie emise de SUA.

Leul a continuat şi marţi să se deprecieze în raport cu euro, cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) urcând la 3,6494 lei, cel mai mare nivel din ultimele luni.

În România acţiunile BRD s-au prăbuşit marţi cu 13,91% la Bursă cu o oră înainte de închidere şi indicele general a căzut cu 7,06%, ritmul descendent fiind uşor mai accentuat faţă de cel al marilor burse europene, care au coborât cu până la 4%. Declinul acţiunilor băncii a amplificat traiectoria indicelui general al Bursei, BET-C fiind în scădere cu 4,95%. Regresul acţiunilor BRD a fost mult mai accentuat faţă de scăderea titlurilor celorlate bănci listate la BVB, potrivit Mediafax.

Într-o situaţie mai delicată se află American International Group, una dintre cele mai mari companii de asigurare din lume, care ar putea fi următorul gigant financiar care declară faliment pe fondul crizei economice din Statele Unite. AIG riscă să nu poată obţine finanţarea necesară ieşirii din impas, din cauza agenţiilor de rating care consideră că asiguratorul are un grad de viabilitate tot mai scăzut. Pentru a se redresa finaciar, American International Group are nevoie de aproximativ 75 de miliarde de dolari. Luni, compania a pierdut la bursa de la New York peste 60% din valoare, titlurile ajungând la un preţ minim de 4,76 dolari. În România, AIG este una dintre companiile cu cei mai mulţi aderenţi la fondurile de pensii private.

Şi asiguratorul olandez Aegon, prezent şi pe piaţa asigurărilor din România, prin BT Aegon Fond de pensii, a anunţat marţi că are o expunere de 265 de milioane de euro la falimentul băncii americane, prin obligaţiuni şi alte produse conectate la situaţia Lehman Brothers, potrivit Reuters.

Aegon a aarătat totuşi că impactul real nu va fi unul atât de mare, compania nedeţinând acţiuni Lehman. Cotaţia bursieră a Aegon a scăzut cu 5,4% până la ora 7:50 GMT, în timp ce acţiunile grupului financiar olandez ING s-au depreciat cu 3,9%, iar indicele de referinţă al sectorului asigurărilor s-a redus cu 3,7%.

Oficialii companiei au dat asigurări că anularea expunerilor la lehman nu vor avea un impact asupra profiturilor sau capitalului companiei olandeze.

Aegon este prezent în România prin BT Aegon Fond de Pensii, societate deţinută împreună cu Banca Transilvania. Compania olandeză furnizează servicii pentru aproximativ 40 milioane de clienţi, în peste 20 de ţări din America, Europa şi Asia.

Antena3.ro

×
Parteneri
STB anunță trasee modificate pe nouă linii, în weekend, în București
x close