Antena 3 CNN Economic Biz News Business Vânzările Lafarge stagnează pe piaţa cimentului. Cererea pe piaţa din România, cea mai slabă din Europa după Grecia şi Spania

Vânzările Lafarge stagnează pe piaţa cimentului. Cererea pe piaţa din România, cea mai slabă din Europa după Grecia şi Spania

Vânzările Lafarge stagnează pe piaţa cimentului. Cererea pe piaţa din România, cea mai slabă din Europa după Grecia şi Spania
de Adrian Mirsanu    |    28 Iul 2011   •   16:32
Cel mai mare producator de ciment din lume, Lafarge a inregistrat in Romania in primul semestru o stagnare a vanzarilor, incasarile crescand cu numai 0,4% fata de anul trecut, in conditiile in care volumele vandute au fost mai mari cu 1,4% in aceeasi perioada, potrivit unui raport publicat astazi de grupul francez. Diferenta dintre volumele vandute si incasarile Lafarge Ciment Romania este rezultatul altor efecte, si anume preturile practicate pe piata, respectiv impactul mixului client – produs aplicate de francezi.

Mai mult din raportul publicat de Lafarge in ceea ce priveste perspectiva pe pietele in care activeaza divizia de ciment rezulta ca piata de profil din Romania ar putea inregistra in acest an o scadere de pana la 3%, iar in cel mai bun scenariu o crestere nula, adica stagnare. Prognoza facuta de francezi coteaza piata cimentului din Romania cu una dintre cele mai slabe evolutii ale cererii din intreaga Europa, dupa Grecia si Spania, unde sunt asteptate scaderi in acest an de pana la 30%, respectiv 15%. La nivel global, din acest punct de vedere Romania s-ar situa pe locul al saselea.

Cel mai mare avans pentru piata cimentului ar putea fi inregistrat in acest an in Polonia, unde pe tot anul este asteptata o crestere de 12 – 15%, urmata de Rusia si Nigeria cu 8 – 11%. De altfel, Rusia a adus pentru Lafarge cea mai mare crestere a incasarilor din primul semestru, de 45%, in timp ce Polonia a adus cea mai mare crestere a volumelor vandute ( 38,6%), si locul al doilea in ceea ce priveste ritmul incasarilor (38,3%).

Piata constructiilor este unul dintre cele mai afectate sectoare de criza economica, lipsa proiectelor mari de infrastructura intarziind revigorarea comenzilor mari pentru producatorii de materiale de constructii.

Scaderea consumului a remodelat strategiile de dezvoltare inclusiv la nivelul liderilor de piata globali precum Lafarge, care a anuntat recent ca se concentreaza pe businessul cu ciment, respectiv betoane si aggregate si ca renunta la operatiunile de pe piata de gips, pentru care a ajuns la un acord de vanzare cu belgienii de la Etex. Tranzactia produce efecte si asupra Romaniei, unde Lafarge activeaza prin intermediul companiei Lafarge Arcom Gips, unul dintre principalii producatori locali de gips si ipsos.

Lafarge a anuntat ieri rezultatele financiare, raportand in trimestrul al doilea un profit net de 289 mil. Euro, in scadere cu 12% fata de perioada similara din 2010. La nivel de semestru, profitul Lafarge a inregistrat o cadere mai puternica de 34% pana la nivelul de 260 mil. Euro.

Vanzarile grupului francez au fost in stagnare in trimestrul al doilea la 4,4 mld. Euro, iar pe intregul semestru au avansat usor, cu 3%, pana la nivelul de 7,9 mld.euro.

Pentru Romania, grupul Lafarge nu a facut publice valori privind principalii sai indicatori financiari. Pe piata cimentului, principalii concurenti ai grupului francez sunt Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania).

 

 

 

×
Subiecte în articol: România ciment
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close