Antena 3 CNN Economic Biz News Business Veste proastă! Se scumpesc creditele

Veste proastă! Se scumpesc creditele

Veste proastă! Se scumpesc creditele
24 Apr 2007   •   17:30

Băncile au o veste proastă pentru populaţie. Se scumpesc creditele! Iar scumpirea este valabilă atât la creditele în lei, cât şi la cele în euro. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată că dobânda anuală efectivă pentru creditele de consum acordate populaţiei s-a majorat. Scumpirea este cu atât mai ciudată cu cât vine pe fondul relaxării politicii monetare naţionale. Totodată, o evoluţie ascendentă a fost înregistrată şi pe segmentul împrumuturilor în euro, unde costul s-a majorat uşor.

Pentru reducerea cât mai mare a riscului, Biroul de Credit va pune la punct un sistem de monitorizare a clienţilor băncilor comerciale şi va stabili bonitatea acestora. Scoringul va fi o modalitate prin care băncile se vor convinge dacă potenţialul candidat poate deveni client rău-platnic.

Însă, între timp, instituţiile de credit continuă să acorde finanţări populaţiei într-un ritm accelerat. În ianuarie, costul mediu total al unui credit de consum era de 18.88%, iar în februarie, DAE a urcat la 19.03% pentru creditele în lei. Acum, rata dobânzii de politică monetară a coborât până la 7,50%.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close