Antena 3 CNN Economic Biz News Business Viciile, mai scumpe în 2009. Vom plăti mai mult pentru băuturile alcoolice şi ţigări

Viciile, mai scumpe în 2009. Vom plăti mai mult pentru băuturile alcoolice şi ţigări

Viciile, mai scumpe în 2009. Vom plăti mai mult pentru băuturile alcoolice şi ţigări
02 Ian 2009   •   11:31

Pluguşorul nu aduce veşti bune pentru români. De vineri, plătim mai mult pentru vicii. Se scumpesc băuturile alcoolice şi ţigările. A crescut însă şi preţul benzinei şi al motorinei. Scumpirile sunt cauzate de majorarea accizelor şi de obligativitatea comercializării produselor Euro 5.
Vestile bune vin de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energie şi de la bănci. ANRE a hotărât să majoreze preţul gazelor de la 1 aprilie. În plus, de vineri intră în vigoare şi o lege prin care cei care au credite sunt protejaţi. Băncile nu mai pot să mărească comisioanele şi dobânzile aşa cum vor. Trebuie să-şi anunţe clienţii cu 30 de zile înainte.
Clienţii care nu sunt de acord cu noile condiţii impuse de bancă, pot să rezilieze contractul. Banca va permite plata întregului credit în avans, fără penalizări.
Şoferii imprudenţi vor plăti amenzi mai mari, dacă guvernanţii vor decide majorarea salariului minim de la 540 la 600 de lei. Aceasta pentru că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim.
Chiar de la începutul anului, indemnizaţiile pentru mame au fost plafonate la maximum 3 salarii medii brute pe economie. În ceea ce priveşte însă, salariul minim pe economie şi punctul de pensie, sunt două lucruri pe care încă guvernu nu le-a decis. Urmează ca pe data de 15 ianuarie guvernu boc să se întrunească, să-şi numere banii să vadă dacă sunt suficienţi bani la buget şi atunci să decidă dacă le va majora aşa cum a promis.
Românii plătesc mai mult cu 15 bani pentru un litru de benzina fara plumb. Majorarea accizei face ca şi litrul de motorină să fie mai scump cu 13 bani. De la 1 ianuarie a devenit obligatorie comer­cializarea carburanţilor care respectă standardele Euro 5.
Totuşi, biletele pentru transportul în comun, transportul rutier, şi tariful la taxiuri ar trebui sa scadă, pentru că preţurile carburanţilor la pompă s-au redus de la 4 lei, în vara, la sub 3 lei, în prezent.
Preţul ţigărilor, mărit deja cu 20 de bani înainte de revelion, va continua şi el să crească. Acciza va majora şi preţul cafelei, alcoolui, bijuteriilor şi altor mărfuri de lux.
Anul care vine aduce din nou legi drastice pentru fumători şi pentru patronii de localuri. De la 1 ianuarie, restaurantele şi barurile vor fi obligate să delimiteze clar zona pentru fumători, iar acest spaţiu nu trebuie să fie traversat şi de restul clienţilor. Amenzile în cazul încălcării legii se pot ridica până la 50 de milioane de lei vechi. Oficiul pentru Protecţia Consumatorului se pregăteşte deja de controale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANPC
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close