Antena 3 CNN Economic Biz News Business Vlădescu: "România nu mistifică datele statistice" şi nu suntem în situaţia Greciei

Vlădescu: "România nu mistifică datele statistice" şi nu suntem în situaţia Greciei

Vlădescu: "România nu mistifică datele statistice" şi nu suntem în situaţia Greciei
Sursa foto: sebastian vladescu
03 Mar 2010   •   16:18

Autorităţile române nu publică date eronate privind indicatorii macroenomici, cifra de PIB utilizată iniţial de MFP la calculul deficitului bugetar fiind o estimare, iar valoarea anunţată de INS reprezentând un calcul preliminar, a spus miercuri ministrul Finanţelor Publice Sebastian Vlădescu, citat de Mediafax.

"România nu mistifica datele statistice. Nu există niciun fel de eroare sau de intenţie de a mistifica datele statistice. Orice fel de încercare de a prezenta astfel de informaţii este o mare eroare. Datele furnizate de MFP sunt datele pe care le are la momentul anunţului, ele sunt corectate pe parcursul anului, în conformitate cu standardele europene", a declarat Vlădescu pentru a contracara acuzaţiile aduse de presă potrivit cărora România ar fi modificat datele statistice pentru a îndeplini exigenţele FMI. Potrivit jurnaliştilor, România se află la un pas de întâmpina problemele Greciei.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat miercuri un PIB în termeni nominali de 491,273 miliarde de lei, sub cea mai recentă proiectie a autoritatilor, care indica un nivel de 505,5 miliarde de lei.

Astfel, deficitul bugetar ar putea ajunge la 7,4% în 2009, după ce PIB în termeni nominali anunţat de INS a fost mai mic decât cel stabilit, dar revizuirea nu va constitui o nerespectare a acordului cu FMI, care prevedea o ţintă cash de 36,5 miliarde lei, îndeplinită de Ministerul Finanţelor.

Presa susţinea că România a "mistificat" datele privitoare la PIB, după exemplul Greciei, care a "cosmetizat" datele statistice şi a ajuns să aibă cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 12,7% anul trecut şi o datorie publică de 300 de miliarde de dolari, însemnând aproape 120% din PIB.

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close