Antena 3 CNN Economic Biz News Business Volkswagen a devenit cea mai valoroasă companie din lume, detronând pe Exxon

Volkswagen a devenit cea mai valoroasă companie din lume, detronând pe Exxon

Volkswagen a devenit cea mai valoroasă companie din lume, detronând pe Exxon
29 Oct 2008   •   00:41

Producătorul german de automobile Volkswagen a depăşit grupul petrolier american Exxon Mobil în poziţia de cea mai valoroasă companie din lume, după ce acţionarul majoritar al companiei, Porsche, a anunţat că vrea să-şi majoreze participaţia la 75%, scrie Bloomberg.
Actiunile Volkswagen înregistrau marţi după-amiază o creştere de 93%, după ce luni s-au apreciat cu 143%. Evoluţia companiei a împins indicele german DAX 30 la un avans de 6,34%. Valoarea grupului german a crescut anul acesta pe Bursă de cinci ori, urcând marţi la 296 de miliarde de euro (370 de miliarde de dolari). Compania americană Exxon Mobil are o capitalizare bursieră de 343 de miliarde de dolari.
Porsche doreşte să-şi majoreze la peste 75% participaţia la Volkswagen, în 2009, în condiţiile în care compania deţine indirect 74,1%, preluarea unui pachet suplimentar permiţând constructorului auto să obţină control absolut asupra fluxurilor de capital ale grupului german.
Porsche deţine în mod direct 42,6% din Volkswagen şi indirect alte 31,5% din acţiuni. Potrivit legislaţiei germane, pentru ca o companie să aibă o poziţie dominantă asupra alteia, trebuie să deţină controlul asupra a cel puţin 75% din voturi.
La începutul lunii iunie din acest an, Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement împotriva Germaniei, după ce executivul de la Berlin nu a modificat, în concordanţă cu o decizie a Curţi Europene de Justiţie, legea care protejează Volkswagen de o eventuală preluare.
Legea în discuţie împiedică o preluare a Volkswagen fără acordul a 80% din acţionariat, în condiţiile în care statul german controlează o participaţie de 20,1%.
Curtea Europeană a Justiţiei a decis că această clauză încalcă reglementările UE privind circulaţia liberă a capitalului în spatiul comunitar.
Cert este că odată cu dublarea valorii acţiunilor grupului german pentru a doua zi consecutiv, bursele europene au coborât la minimul ultimilor 5 ani şi jumătate, doar Volkswagen salvând piaţa din Germania.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: volkswagen criza economica porsche
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close