Antena 3 CNN Economic Biz News Business Vom alege de unde luăm gaz şi energie

Vom alege de unde luăm gaz şi energie

Vom alege de unde luăm gaz şi energie
12 Iun 2007   •   08:02

Românii îşi vor putea schimba furnizorul de electricitate şi gaze naturale, odată cu liberalizarea totală a pieţei energei la 1 iulie. Conform jurnaliştilor de la ?Gardianul?, aproximativ 8 milioane de consumatori de electricitate ar putea teoretic să renunţe la serviciile furnizorilor tradiţionali, alături de alte 2,2 milioane de consumatori de gaze naturale. Renunţarea la vechile contracte nu se va face însă brusc, aşa cum s-a petrecut şi în ţările europene care au trecut prin aceeaşi transformare, sunt de părere reprezentanţi din cadrul ministerului Economiei şi Finanţelor, citaţi de jurnaliştii de la ?Gardianul?.

Noii furnizori trebuie să vină cu tarife mai mici pentru a convinge populatia să treacă la ei a declarat pentru ?Gardianul?, Nicolae Opriş, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Conform acestuia, în zece ani, jumătate din numărul consumatorilor casnici ar putea renunţa la vechii furnizori.

Renunţarea la furnizorii tradiţionali de energie în favoarea altora va fi posibilă, în ciuda distanţei dintre abonat şi sursă. Dacă noul furnizor foloseşte reţeaua de distribuţie a concurenţei, va achita către vechiul furnizor un tarif de distribuţie. Situaţia este mai complicată pentru consumatorii de gaze naturale care aleg un furnizor care nu este şi distribuitor. Aceştia vor trebui să încheie două contracte: unul de furnizare şi unul de distribuţie.

Antena 3

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close