Antena 3 CNN Economic Biz News Business Zona Euro. În 2008 inflaţia va fi ridicată iar creşterea economică, încetinită

Zona Euro. În 2008 inflaţia va fi ridicată iar creşterea economică, încetinită

Zona Euro. În 2008 inflaţia va fi ridicată iar creşterea economică, încetinită
22 Feb 2008   •   09:55

Creşterea economică în zona euro va fi mai mică decât fusese iniţial estimată pentru anul 2008, iar inflaţia va rămâne ridicată conform declaraţiilor venite de la Comisia Europeană. Bruxelles aşteaptă acum o creştere de 1.8 la sută pentru 2008 la cele 15 naţiuni din zona euro. Acest procent este mai scăzut decât cel estimat în noiembrie de 2,2 la sută şi sub creşterea economică din 2007, care a fost de 2,7 la sută.

Oficialii Comisiei Europene au declarat că problemele din Statele Unite şi creşterea preţurilor pentru petrol sunt motivele acestei scăderi, în acelaşi timp estimând că inflaţia va ajunge la 2,6 la sută. ?Europa a început să simtă impactul globalizării prin procentul mic al creşterii economice şi prin inflaţia ridicată?, a declarat pentru BBC Joaquín Almunia, comisar economic.

Acesta a negat că zona euro a intrat într-o perioadă de ?stagflation?, un termen care este folosit pentru a descrie un mediu economic caracterizat de creştere negativă şi preţuri ridicate. Unii analişti consideră că previziunile economice pentru zona euro pot fi şi mai pesimiste, aceştia aşteptând o şi mai mare scădere a creşterii economice.

?Ne aşteptăm ca procentul scăderii economice să ajungă la 1,3 la sută?, a declarat Sunil Kapadia, economist la firma UBS. Oficialii comisiei Europene declară că această încetinire a creşterii economice nu va dura mult dacă economia Statelor Unite îşi va reveni spre sfârşitul acestui an.

Joaquín Almunia consideră însă ca fiind foarte îngrijorătoare rata inflaţiei. ?Creşterea inflaţiei ne dă motive de îngrijorare? a spus Almunia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close