Antena 3 CNN Economic Biz News Business Zona euro se pregăteşte de criză. Situaţia din Grecia pune presiune pe dobânda cheie

Zona euro se pregăteşte de criză. Situaţia din Grecia pune presiune pe dobânda cheie

Zona euro se pregăteşte de criză. Situaţia din Grecia pune presiune pe dobânda cheie
Sursa foto: euro
15 Ian 2010   •   15:19

Zona euro este în faţa unei crize fără precedent pe fondul întâlnirii guvernatorilor Băncilor Centrale europeni, pe măsură ce preocupările privind criza financiară din Grecia şi situaţia din alte state membre pune presiune pe dobânda cheie, comentează analiştii.

Pieţele sunt convinse că principala dobândă a băncii va rămâne neschimbată la un record minim de sub un procent, declara economistul Deutsche Bank, Mark Wall.
El a mai precizat că cel mai aşteptat moment al lunii este părerea preşedintelui băncii, Jean-Claude Trichet despre Grecia.
Cu toate acestea, Atena nu este singura capitală din zona euro care alarmează Frankfurt .
Agenţia de rating Moody's a avertizat că economia Portugaliei este în faţa unei "morţi lente" dacă nu devine mai competitivă şi oficialii nu colectează mai multe venituri din taxe.
În plus, agenţia avertiza că în Europa, ratingurile vor fi analizate mai atent decât de obicei. De asemenea, arăta că "propriile ipoteze despre acele state care vor putea să îşi redreseze sănătatea lor economică şi fiscală şi cei care nu vor putea, în special în zona Aa-A , vor fi testate."
Aici este inclusă şi Grecia, care a fost retrogradată luna trecută de la "A2" la "A1," cu perspectivă negativă.
Spania şi Irlanda au primit de asemenea ratinguri mai mici, în timp ce Portugalia a fost avertizată că va fi următoarea.
FMI a început o misiunea în Grecia pentru a evalua cum poate fi acoperită gaura din finanţele publice.
Deşi zona celor 16 state din zona euro nu mai este în recesiune, criza financiară a exacerbat diferenţele dintre membri, prezentând o serie de probleme Băncii Europene Centrale.
Germania ar trebui să aducă în zona de control deficitul bugetar, în timp ce membrii de ?la periferie? precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania trebuie ?să îşi consolideze bugetul mai mult decât ţările principale," declara economistul şef al Commerzbank , Joerg Kraemer .
Situaţia este atât de gravă încât experţii se aşteaptă ca Trichet să fie întrebat "dacă şi în ce condiţii Grecia ar putea să fie presată să iasă voluntar din zona euro" .
Cu toate acestea, un document al băncii europene concluziona luna trecută că este puţine probabil ca un membru său iasă din această zonă.
Deficitul bugetar al Greciei a ajuns la 12,7procente din PIB, multe peste limita de trei la sută impusă pentru statele cu monedă euro.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close