Antena 3 CNN Economic Biz News Cadou de sărbători, un euro ieftin care îi avantajează pe cei cu rate şi chirii

Cadou de sărbători, un euro ieftin care îi avantajează pe cei cu rate şi chirii

Cadou de sărbători, un euro ieftin care îi avantajează pe cei cu rate şi chirii
Sursa foto: sarbatori
05 Dec 2009   •   15:27

Analiştii văd moneda europeană la o valoare de 4,2 lei - în varianta optimistă, care îi avantajează pe cei care au rate şi chirii. Moneda naţională s-a apreciat semnificativ în ultima săptămână, potrivit cotaţiei de la Banca Naţională a României (BNR), care a ajuns ieri la 4,2062 lei pentru un euro. Hora în care a fost prins leul este pusă de analişti pe contextul favorabil din regiune, unde mai toate monedele s-au întărit.Cu toate că sunt destul de sceptici în ceea ce priveşte sfârşitul anului, aceştia văd ca scenariu optimist o stabilitate a cursului, la o valoare de 4,2 lei/euro, scrie Evenimentul Zilei.

?Cred că până la sfârşitul anului
cursul se va menţine la un nivel acceptabil de 4,2-4,25 lei/euro. Cât despre prima parte a anului, nu văd o depreciere atât de mare încât să influenţeze semnificativ piaţa. Poate o să ajungă la un 4,3-4,35 lei pentru un euro, dar nu va depăşi în nici un caz 4,5 lei?, a spus analistul financiar Aurelian Dochia.

Acesta crede că acum scenariul pe curs este oricum unul destul de volatil, ţinând cont de factorul politic, formarea unui nou guvern influenţează piaţa.

La fel crede şi economistul ING Bank, Nicolae Chidesciuc, care prevede, în cel mai optimist caz, un euro la 4,2 lei pentru sfârşitul anului. Pe de altă parte, scenariul de bază este mai pesimist.

?Pentru sfârşitul anului, noi vedem un curs valutar la o valoare de 4,35 lei/euro şi 4,6 în pri - mele luni ale anului 2010. Totuşi nu excludem o întărire a leului în prima parte a lui 2010, undeva sub 4,3 lei?, spune Chidesciuc.

Aceste e de părere că această întărire a leului nu ţine de economia românească.

?Indiferent de valoarea cursului, să nu se înţeleagă că BNR nu poate ţine cursul în frâu. Poate face acest lucru la orice nivel, dar cu sacrificii foarte mari. Unul dintre acestea ar fi o consumare consistentă a rezervele valutare proprii?, a declarat acesta.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: curs valutar euro
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close